Medi ambient

Catalunya ja té 25 parcs operatius i 68 més d'autoritzats o en tràmit, a banda de les ZDP

Amb aquests, la potència instal·lada augmentarà dels 684 als 2.643 MW, sense comptar les Zones de Desenvolupament Prioritari

La implantació de l'energia eòlica crema etapes a passos de gegant, però encara no n'hi ha prou per assolir els objectius. Així ho assegura Eoliccat, la patronal que agrupa les principals empreses del sector a Catalunya, que ha recordat que encara queden pendents d'entrar en funcionament 44 parcs ja autoritzats (amb un total de 1.281 MW, si bé alguns ja estan en construcció) i 24 més (amb 709,65 MW) estan en fase de tramitació, per a la qual ha demanat celeritat. Només el 2009, la inversió del sector va ser d'uns 300 milions d'euros, que van generar una quarantena de llocs de treball permanents i qualificats. L'1 de gener ja hi havia 25 parcs en marxa, a totes les demarcacions excepte a Girona, després que s'hi desballestés el que hi havia a Roses.

Pendents de la retribució

El Consell de Ministres aprovava el 13 de novembre passat, en compliment d'un reial decret del maig, un acord per ordenar la posada en marxa de nous projectes d'energies renovables i creava un registre administratiu per incloure-hi tots els parcs eòlics que complien els requisits per acollir-se a l'actual sistema retributiu. S'hi van inscriure un total de 33 parcs catalans, amb una potència total de 1.063,55 MW, dels quals vuit es van posar en marxa ja el 2009, així que encara n'hi ha 25 de pendents, amb una potència de 829,48 MW, que tenen de temps per començar a funcionar fins a l'1 de gener del 2013. Eoliccat, tanmateix, ha recordat que el reial decret preveu l'establiment d'una nova retribució tarifària que l'Estat encara no ha fixat, i de la qual estan pendents no només els 19 parcs autoritzats però que no s'han pogut inscriure al registre –amb una potència de 451,56 MW– sinó les possibles empreses que vulguin concórrer al concurs de les ZDP catalanes, ja que d'aquest sistema dependrà la rendibilitat de les seves inversions. Per això també reclamen que es faci públic aviat. «És un fet imprescindible per evitar la paralització de la indústria», assegura Eoliccat.

Uns 300 llocs de treball

Segons les seves dades, per assolir els 3.500 MW previstos al pla de l'energia de Catalunya es requerirà una inversió de 3.700 milions més en sis anys per instal·lar els 2.850 MW de potència que falten ara per arribar-hi, i es crearan durant la construcció uns 3.000 llocs de treball. Així mateix, el manteniment i l'operativitat dels parcs es calcula que crearan uns 350 llocs fixos, i que les centrals suposaran una «transferència de renda» cap al territori d'uns 16 milions l'any, tot plegat sense comptar el desenvolupament de «plans industrials col·laterals», que segons la patronal suposarà la implantació eòlica.

Vuitena a l'Estat

Catalunya ocupa el vuitè lloc de l'Estat pel que fa a potència eòlica instal·lada, darrere de Navarra i molt lluny de les dues Castelles, segons dades de l'Associació Empresarial Eòlica, que no coincideixen, per cert, amb les d'Eoliccat. Segons la patronal espanyola, Catalunya va tancar el 2009 amb 524,54 MW de potència instal·lada, 105 més (un 25%) que un any abans, que signifiquen un 2,74% del total de l'Estat, que al seu torn és el quart del món darrere de la Xina, Alemanya i els EUA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.