Endesa qualifica de «catàstrofe» el temporal i els alcaldes es queixen de desinformació

La companyia espera que el cap de setmana gairebé tothom tingui llum, i arreglar el gros de la xarxa en una setmana

Segons el director general d'Endesa Red, José Luis Marín, l'esforç que està fent per restablir el subministrament «és titànic i no té precedents en altres catàstrofes». Amb gairebé un miler de tècnics –300 dels quals van arribar ahir de fora de Catalunya–, més de 200 generadors, 500 persones atenent més de 100.000 trucades telefòniques i una inversió estimada que superarà els 50 milions d'euros, la companyia es defensava ahir dels atacs que està rebent per totes bandes. Sobretot dels alcaldes, que es queixaven sobretot de la falta d'informació de la companyia, i també del fet que no es complissin les previsions que anaven anunciant. La gestió del govern, la poca efectivitat dels plans de protecció civil, i la sensació de soledat i abandonament són altres de les crítiques més recurrents. Pel que fa al govern, que també n'està sortint escaldat i que alhora ha tocat el crostó a Endesa, va reconèixer ahir que el subministrament elèctric es mantindrà amb generadors durant «setmanes» en molts punts de les comarques gironines. Segons va explicar el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, la prioritat és que tothom tingui llum.

Solució a curt termini

Assolir aquest objectiu no serà fàcil. El director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, reconeixia ahir que a mesura que avançaven en la reparació de línies, descobrien més problemes i més gent sense llum. Per això, tot i els grups electrògens que s'anaven estenent per tots els municipis afectats, ahir el nombre de llars que haurien de passar la quarta nit sense subministrament es va mantenir en unes 20.000. Tot i que no es va voler comprometre en ferm, la companyia va anunciar que espera que aquest cap de setmana gairebé tothom, tret dels clients més aïllats, ja tinguin subministrament, sigui a través de xarxa o de generadors. I compta poder arreglar el gros de la xarxa més important en una o dues setmanes. A més, van atribuir el daltabaix elèctric gironí a l'excepcionalitat del temporal i la impossibilitat de desenvolupar inversions a la xarxa per la demora de la MAT.

D'altra banda, la Comisión Nacional de Energía va decidir obrir ahir un expedient informatiu a Endesa i Red Eléctrica per tot aquest episodi. Finalment, la xarxa viària gironina principal i secundària va quedar ahir oberta totalment al trànsit, i els trens van tornar a circular amb normalitat, sobretot a partir del migdia.

Previsió i temperatures

o.m

Les temperatures de la matinada de dijous van tornar a ser extremadament baixes arreu de les comarques gironines, i en molts casos es van superar les mínimes que s'havien registrat la matinada de dimecres. De fet, i segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, en bona part de les estacions es va arribar a les mínimes més baixes des de fa deu anys. Algunes de les temperatures van ser: Roses, -2,1°C; Torroella de Fluvià, -5,1°C; Ventalló, -6,7°C; Castell d'Aro, -4,2°C; la Bisbal d'Empordà, -6,4°C; Torroella de Montgrí, -3,9°C; Anglès, -4,3°C; Vilobí d'Onyar, -5,9°C; Banyoles, -3,6°C; Girona, -3,8°C; Fornells de la Selva, -7,4°C; Cassà de la Selva, -5,4°C; Olot, -8,2°C; la Vall d'en Bas, -13,9°C; Sant Pau de Segúries, -12,6°C; Ulldeter, -8,5°C, i Das, -16,5°C. D'altra banda, les previsions per als pròxims dies indiquen una progressiva però lenta recuperació de les temperatures. Tot i això, els registres continuaran sent molt baixos i a la nit hi haurà glaçades. Per dissabte, no es descarta que nevi, per sobre dels 600 metres. A partir de diumenge la situació ja anirà millorant a un ritme més accelerat.

Engeguen un porta a porta a urbanitzacions

Els punts més delicats ara mateix són les urbanitzacions i els petits nuclis i masos aïllats. La massiva caiguda d'arbres, torres i pals als camins i carrers està dificultant en molts casos que els veïns d'aquestes zones puguin sortir-ne, i encara fa més difícil la reparació de la xarxa elèctrica. Per això ahir al matí es va posar en marxa una operació conjunta dels Bombers amb els Agents Rurals, els Mossos i els equips sanitaris del SEM i la Creu Roja, amb sis bases repartides pel territori: Roses, Palafrugell, la vall d'Aro, Lloret, Maçanet i la Pera. L'objectiu és fer un porta a porta per les urbanitzacions afectades per comprovar l'estat dels veïns, que ja feia cap a tres dies que estaven aïllats i sense subministrament elèctric, i evacuar-los o avituallar-los en els casos més necessaris o en els de gent que s'estima més quedar-se a casa seva. Al final del dia s'havien revisat el 20% de la cinquantena d'urbanitzacions previstes, sense cap incidència destacable. L'obertura de camins rurals és ara un altre dels objectius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.