Iniciativa presentarà mocions en tots els ajuntaments pròxims al By Pass contra el magatzem nuclear a Zarra

Compromís per Paterna serà el primer en presentar la iniciativa en considerar que els residus de les nuclears d'Ascó I, Ascó II i Vandellòs circularien pel By Pass i un accident podria abocar substàncies radioactives altament contaminants

La proposta d'ubicació del magatzem radioactiu a Zarra no afectaria únicament les poblacions de la comarca de la Vall de Cofrents sinó també altres comarques valencianes, entre altres la comarca més poblada: l'Horta, i especialment les poblacions situades prop del By Pass, per on transitarien combois procedents de les nuclears catalanes d'Ascó I, Ascó II i Vandellòs. Estos combois haurien d'estar custodiats per la policia o l'exèrcit, i circular a unes velocitats de 40 o 50 quilòmetres hora.

Tenint en compte que el By Pass és una via bastant transitada, especialment per camions, el trànsit cap a Zarra de combois amb material altament radioactiu a unes velocitats tan baixes i amb una escorta com la que es necessita en estos casos augmentaria el perill d'accidents i, per tant, la possibilitat que el material radioactiu puga eixir a la biosfera i contaminar el medi i les persones.

Mireia Mollà, diputada de Compromís i portaveu de Medi Ambient d'Iniciativa ha afirmat que «No volem que la població s'expose a este risc quan hi ha alternatives que no posarien en perill la salut de ningú, ni de València ni de cap altra comunitat autònoma. Per a Iniciativa, l'alternativa més prudent i viable és programar un tancament ordenat de les nuclears, a mesura que vagen acabant el seu cicle de vida, sense prorrogar-lo més, ja que això augmentaria el risc d'accidents. És en este context quan s'hauria d'estudiar com gestionar els residus, d'una manera tranquil·la i sense pressions, però buscar un magatzem en un context de no qüestionament del model energètic actual, a més de perillós, seria una total irresponsabilitat».

Mollà ha recordat que «les Corts van aprovar la passada legislatura una proposició no de llei presentada pel diputat verd Carles Arnal en la qual s'oposaven a qualsevol magatzem nuclear al territori valencià, però ara el president de la Generalitat no vol assumir este compromís i no vol exigir que el magatgem no s'ubique a Zarra, en clara contraposició a l'actitud d'altres presidents autonòmics que han manifestat la seua oposició.

Loles Ripoll, portaveu de Compromís per Paterna i membre d'Iniciativa, ha afirmat també que «anem a presentar mocions en tots els ajuntaments pròxims al by pass, tant per part d'Iniciativa com de totes aquelles forces progressistes dels ajuntaments que vullguen preservar la salut de la seua ciutadania. La societat ha de saber que si el magatzem va a Zarra, tindrem els residus molt més prop del que creiem, ja que transitaran pel by pass i passaran molt pròxims a les nostres cases. Per això volem que els plens dels ajuntaments es manifesten en contra d'este despropòsit que suposaria el magatzem nuclear de Zarra. Paterna serà el primer ajuntament on presentarem la moció, esperem que el PP local no faça com l'autonòmic, que es va desentendre del que va aprovar en el seu dia».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.