«No us vinc a vendre l'MTC, però els residus es poden gestionar bé»

L'alcalde socialista de Borsele, població que té l'únic cementiri nuclear d'Holanda, va demostrar ahir a Flix que prefereix anar amb la veritat per davant. Així, Jaap Gelok no va tenir cap problema a l'hora d'admetre que la seua ruta per Lleida, Ascó i Flix havia estat finançada per l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC). Acompanyat per un traductor i per la seua esposa, Gelok va relatar que Borsele i l'AMAC treballen plegats «des de fa vuit anys», que és el mateix temps que ell fa que és alcalde. El batlle de Borsele va atendre la premsa al cinema de la Unió Social de Flix, poc abans de reunir-se amb l'alcalde flixenc i un parell d'hores abans de participar en una xerrada informativa sobre l'MTC en què la plataforma veïnal Volem Viure a Flix també havia convidat l'enginyer industrial Antoni Tahull i el director de la divisió administrativa d'Enresa, Jorge Lang Lenton. Al matí, Gelok havia participat a Lleida en una altra sessió informativa sobre l'MTC, amb motiu d'un debat coorganitzat pel Col·legi d'Enginyers Industrials i la Cambra de Comerç, en què també hi havia l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal. Ja al migdia, Vidal va convidar la delegació holandesa a dinar en un restaurant d'Ascó, en què Gelok també va poder compartir taula amb periodistes d'alguns mitjans de comunicació d'àmbit estatal.

Potser a causa d'una sobretaula massa llarga, Gelok va arribar a la Unió Social de Flix amb un quart d'hora de retard, en el mateix cotxe en què viatjava el gerent de l'AMAC, Marià Vila d'Abadal. Gelok va afirmar que la candidatura d'Ascó té possibilitats, i va destacar el seu esforç per explicar el projecte al territori. Amb tot, Gelok va precisar que l'MTC de Borsele –tot i algunes reticències inicials– va ser acceptat per la resta de la regió de Zelanda perquè els ciutadans van tenir la informació correcta; perquè les autoritats holandeses van anar amb la veritat per davant, i perquè se'ls va explicar que hi ha una manera millor i nova de gestionar els residus atòmics. «Les persones han de tenir la informació correcta per prendre millor les decisions», va afirmar Gelok, tot guanyant-se la presidenta de Volem Viure a Flix, Montserrat Estela. El col·lectiu veïnal, creat l'any passat arran dels acomiadaments massius a la planta d'Ercros, ja ha advertit que mai es posarà al darrere d'una pancarta per demanar el tancament de la nuclear, però encara no ha donat el seu «sí» definitiu a l'MTC d'Ascó. «Volem tenir més informació i saber a què ens atenem si diem que sí al magatzem, però tenim clar que no podem anar contra la indústria nuclear, en la qual treballen 300 persones a la comarca», va dir Estela. En aquest sentit, la presidenta de Volem Viure a Flix va criticar l'obscurantisme al voltant de l'MTC, els interessos electoralistes dels partits, i la falta d'informació per part de l'administració local.

«No sóc aquí per vendre l'MTC, ni ho sé tot sobre el tema, però penso que pot haver-hi una manera correcta, segura i moderna de gestionar els residus nuclears», va afegir-hi Gelok. De fet, l'alcalde de Borsele va assegurar que ell mateix havia estat un activista antinuclear a principi dels anys setanta, quan els residus es llançaven directament al fons del mar del Nord, dintre de barrils de formigó. «Ara sabem que tenim aquests residus, hem convençut la gent que hi ha una manera bona de gestionar-los i emmagatzemar-los, i la gent ja no té por ni dubtes», va afirmar l'alcalde. «De tant en tant rebem la visita de la gent de Greenpeace; però els veïns estan tranquils i l'MTC no afecta el turisme, ja que Zelanda té 400.000 habitants a l'hivern i el doble de gent a l'estiu», va afirmar Gelok, que va recordar que el poble –que té 22.600 habitants– també té una central nuclear.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.