La CANC acusa la nuclear d'haver empobrit la Ribera

El nou consorci repartiria 3,5 milions entre els municipis

La CANC va recordar ahir que els municipis de l'àrea nuclear d'Ascó han perdut el 22% de la població. A més, va advertir que Ascó ja té un polígon industrial «buit, amb només un parc de bombers, un cementiri i un camp de futbol». A banda, la Ribera d'Ebre té el producte interior brut més alt de Catalunya, però la CANC va lamentar que siga la comarca més empobrida del país, amb un índex del 17,4%. «Els suposats beneficis econòmics que el Ministeri d'Indústria ha promès per al territori que rebi el magatzem nuclear, uns 6 milions d'euros, ja són la meitat dels 12 que el mateix ministeri prometia fa un any», va dir. «Aquests beneficis actualment pengen d'un esborrany d'ordre ministerial, que no ha estat aprovada, i que parla d'un màxim de 3 milions per al municipi i de 3 més a repartir entre la resta», va afirmar la CANC a través d'un comunicat, tot alertant que ningú no ha garantit que l'ordre ministerial s'acabe aprovant amb les mateixes quantitats. En la mateixa línia, la coordinadora va afegir que el municipi holandès de Borsele només cobra uns 100.000 euros anuals pel fet de tenir el HABOG, el cementiri d'Holanda.

En aquest sentit, dilluns el gerent de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) va anunciar a Flix que el nou consorci que s'hauria de crear si l'MTC arriba a Ascó tindria un pressupost anual d'uns 3,5 milions d'euros. «Hem de procurar que els beneficis siguin reals i treballar en comú», va afirmar Marià Vila d'Abadal. «El consorci és la garantia que els ajuntaments treballaran junts, ja que no només s'ha de desenvolupar l'MTC i el centre empresarial, sinó que hi haurà projectes que beneficaran la resta de sectors econòmics de la comarca, uns sectors que tradicionalment no s'han beneficiat de la nuclear», va dir.

Però l'estratègia marcada pels partidaris del magatzem nuclear no ha acabat de convèncer tota la Ribera d'Ebre. Els ajuntaments de Flix, Corbera d'Ebre, Rasquera, Benissanet, la Torre de l'Espanyol, Ginestar i Miravet, més el de la Fatarella, van signar un manifest conjunt en què declinaven assistir a un acte per presentar-los el consorci. A més, Miravet va aprovar dimecres una moció contra l'arribada de l'MTC a Catalunya o al País Valencià.

Revista anticementiri

G.M.

Ja és al carrer i a internet la publicació No al Cementiri Nuclear, que ha estat coeditada per la CANC i pel col·lectiu Jóvens en Defensa de l'Ebre, amb la col·laboració del setmanari La Directa. La publicació, que ha tingut una tirada de 17.000 exemplars que seran distribuïts arreu del país, pretén ampliar el debat sobre la necessitat i l'origen del magatzem temporal centralitzat (MTC). En la revista hi han participat experts en energia nuclear com Marcel Coderch, Eduard Rodríguez Farré, Paco Castejón i Daniel Gómez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.