Endesa indemnitzarà els afectats per l'apagada però falta definir amb quins criteris

La companyia i el govern es van reunir ahir i també van acordar crear un interlocutor directe per als ajuntaments

A la reunió hi van assistir el president de la Generalitat, José Montilla, el conseller Castells i el president d'Endesa, Borja Prado, entre altres alts càrrecs del govern i de la companyia. A la sortida de la trobada, el conseller va explicar que la companyia havia reiterat que l'1 de juliol ja estarà tot resolt, i que a partir d'ara hi haurà un interlocutor directe entre els ajuntaments i l'empresa per a casos d'emergència.

L'acord més important va ser el de les indemnitzacions als afectats, que fins ara estaven pendents de la resolució dels expedients informatius. Tant Endesa com el Departament d'Economia se'n van atribuir la paternitat, ja que segons Castells «hi ha hagut uns afectats que han tingut perjudicis de tot tipus, alguns han estat sense llum i sense electricitat a casa durant dies», i s'ha fet veure a la companyia elèctrica «la necessitat de compensar-los». Fonts d'Endesa van afirmar que en cap moment havien descartat les indemnitzacions, i que havien ofert aquesta possibilitat durant la reunió. En tot cas, ara falta decidir amb quins criteris es donen les compensacions i de quina quantitat seran. La companyia farà aquesta mateixa setmana la seva proposta perquè l'aprovi el govern, i tot indica que les indemnitzacions seran semblants a les que es van donar per l'apagada de Barcelona: un màxim de 300 euros per abonat. Alguns dels factors que hi podrien influir són si es tracta de primera residència, les persones que viuen en cada habitatge i els dies que van estar sense llum. Els clients hauran de fer la reclamació individualment a Endesa, i si no hi estan d'acord o consideren que han tingut més pèrdues, podran recórrer a altres vies. Per la seva banda, també s'indemnitzarà els comerços amb una quantitat fixa en funció del tipus d'establiment.

Finalment, el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir ahir al Senat, responent una pregunta de CiU, que el govern espanyol té prou diners per afrontar les ajudes, i que arribaran «amb celeritat» als beneficiaris.

Els propietaris forestals ja poden demanar els ajuts

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar ahir els ajuts econòmics que el Departament de Medi Ambient i Habitatge destinarà als propietaris forestals per pal·liar els efectes de la nevada, i que seran de 8 milions d'euros tal com s'havia anunciat. D'aquesta manera, els propietaris privats ja poden presentar les sol·licituds, i tindran temps fins al 30 d'abril. La gestió dels ajuts es farà a través del Centre de la Propietat Forestal, que els vehicularà. L'objectiu és donar suport econòmic perquè els propietaris particulars afectats puguin actuar ràpidament per minimitzar les destrosses que la nevada va provocar als boscos, amb vista a la temporada d'estiu. D'aquesta manera es vol reduir el risc d'incendis forestals i garantir l'accés a les infraestructures, i per tant, se subvencionaran l'adequació de vials, l'eliminació de restes vora els camins i les tasques en plantacions afectades. En total, el departament destinarà 16 milions als efectes de les nevades, i ja hi ha 75 brigades treballant-hi.

Incertesa respecte a la resta de companyies

Per ara és només Endesa, la que pagarà indemnitzacions als clients afectats per l'apagada. El govern, però, va obrir 16 expedients informatius per analitzar el comportament de les companyies després de la nevada, i veure si van actuar correctament. Els expedients incloïen, a part d'Endesa i Red Eléctrica, les companyies petites i mitjanes que subministren electricitat als usuaris, si bé en molts casos en un nombre reduït. Hi havia Agri-Energia, Bassols, Estabanell i Pahisa, Elèctrica del Cardener, Elèctrica de Jafre, Electra Avellana, Suministros de Luz y Fuerza, Distribuïdora Elèctrica del Bages, Elèctrica Vaquer, Cooperativa Popular de Fluid Elèctric de Camprodon, Elèctrica Curós, Electricitat L'Aurora, Lersa i Elèctrica Mitjans. Ara mateix no se sap si aquestes altres empreses també hauran d'indemnitzar els clients, i tot dependrà del que resolguin els expedients informatius.

Ajuntaments i consells recullen milers de reclamacions per la nevada

el punt

L'alcalde de Lloret, Xavier Crespo (CiU), va assenyalar que «tot el que sigui el restabliment dels perjudicis econòmics i de la dignitat dels veïns serà benvingut». Sobre la quantia de les indemnitzacions d'Endesa, va afirmar que «com més s'aproximi» la indemnització a les pèrdues «millor». En les gairebé dues mil denúncies presentades a Lloret (1.696 de particulars i 297 d'empreses) es demanen indemnitzacions de fins a 1,7 milions.

Caldes de Malavella va ser una de les poblacions més afectades per la nevada. L'alcalde, Joan Colomer, de la Plataforma Independent per Caldes, quantifica en prop d'un milió d'euros les reclamacions que s'han tramitat des de l'Ajuntament, de les quals la gran majoria van adreçades a Endesa.

Per la seva banda, l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, de CiU, creu que la voluntat manifestada per Endesa d'indemnitzar els afectats és un resultat directe de la pressió que es va fer evident en la trobada de la Federació de Municipis de Catalunya i de l'Associació de Municipis de Catalunya, que va tenir lloc a Caldes el dia 29 de març passat.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, va explicar que encara no estan quantificats els danys però va valorar positivament l'anunci. En el mateix sentit es va pronunciar l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, tot i que va destacar que de fet és «evident» que havia de ser així.

Fa pocs dies, des de l'àrea de Consum del Consell Comarcal del Baix Empordà es van recollir fins a 312 reclamacions, però n'hi ha moltes més que s'han presentat a la companyia directament o per altres vies. Des de l'àrea de Consum del Consell insisteixen que no hi ha termini per reclamar, una pregunta molt habitual de la gent, i també expliquen que les reclamacions van directament a la companyia Fecsa-Endesa i els particulars s'han d'entendre amb ella.

L'Ajuntament de Palafrugell, per la seva part, ha tramitat una trentena de reclamacions de veïns del poble, tot i que els informava perquè ho fessin a través del Departament de Consum de la Generalitat. A Torroella de Montgrí i Palamós només ajudaven a fer les gestions.

Al Gironès, el Consell Comarcal ha recollit unes 300 reclamacions de particulars a la companyia Fecsa-Endesa. L'alcalde de Fornells, Gabriel Casas, va qualificar de «bona notícia» l'anunci de la companyia tot i que creu que és «el que és normal perquè la companyia era responsable» de la situació. L'alcalde de Cassà, Carles Casanova, va dir que l'anunci és positiu a l'espera que es concretin els imports.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.