la contra

Flora i fauna segons Toni Llobet

Brau Edicions publica la segona tongada de la col·lecció Guies Il·lustrades de Natura

Espectaculars dibuixos hiperrealistes i textos precisos. Toni Llobet i François és un artista, un dels més grans dibuixants de natura del món. Nascut el 1975 a Barcelona, empeltat a Palau-saverdera i refugiat a Pujals dels Cavallers, és col·laborador d'El Punt i Presència i ànima dels pòsters de natura dels Països Catalans.

Brau Edicions acaba de publicar la segona tongada de la col·lecció Guies Il·lustrades de Natura, de l'artista i naturalista Toni Llobet. La col·lecció de flora i fauna ja permet recórrer la majoria d'ecosistemes, biòtops i microclimes del país, del Pirineu fins arran de mar, i fins al sud del Principat. En cada una s'hi descriuen més de mig miler d'espècies de flora i fauna, vertebrats i invertebrats, insectes escarransits i grans mamífers, inclouen els noms populars i científics, i ocupen 128 planes.

Aquests nous volums introdueixen a la flora i fauna dels parcs naturals dels aiguamolls de l'Empordà, d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici i dels Ports. D'aquestes novetats, un quart volum abasta tres parcs de la franja del litoral del Barcelonès, el Maresme i el Vallès Oriental: parc del Montnegre i el Corredor, parc de la Serralada Litoral i parc de la Serralada de Marina.

Aquest segon lliurament se suma a les quatre guies publicades l'any 2009: la flora i fauna del parc natural de l'Alt Pirineu, el cap de Creus, el delta de l'Ebre i el Montseny. Al primer cop d'ull es pot pensar que hi ha guies que es dupliquen. Tanmateix, entre el delta de l'Ebre i els aiguamolls de l'Empordà o entre l'Alt Pirineu i Aigüestortes hi ha diferències prou notables. «Aigüestortes és més granític i pissarrós i és, eminentment, un paisatge alpí. El volum de l'Alt Pirineu és més generalista, ja que abasta una zona que es mou del clima mediterrani fins a l'alpí. A Aigüestortes he pogut entrar amb més detall en les espècies alpines.» Quant als aiguamolls de l'Empordà, tot i ser més petit, és, paradoxalment, un dels paisatges més rics en biodiversitat. El Delta, en canvi, és més ric en peixos.

Jenar Fèlix, de Brau Edicions, no amaga la seva satisfacció per l'èxit de la col·lecció: «Hem trobat una nova manera d'explicar la natura, entre senzilla i visual, i un preu moderat.» De fet, dels quatre primers volums ja se n'ha imprès la segona edició, i del del cap de Creus ja són a punt per a la tercera. L'editor remarca que no es tracta només de reimpressions, sinó que són edicions corregides i revisades, i ampliades, amb més dibuixos i noves entrades. I ara mateix ja es preparen dos nous llibres: el del parc natural transfronterer de l'Albera i el del parc del Foix, al Penedès i el Garraf.

La fórmula de Brau i Llobet és rodona: hi ha pistes per veure tota la natura que s'hi descriu amb recreacions dels diferents ecosistemes, gràcies a una foto panoràmica, en la qual s'insereixen o camuflen les plantes i el bestiari. Són extremadament manejables, han estat impreses en paper resistent als esquitxos de fang i aigua, les seves dimensions no fan nosa i caben a totes les butxaques de qualsevol naturalista aficionat. I per tot plegat cada volum esdevé un material extremadament pedagògic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.