La Generalitat neteja 40 rius gironins afectats per la nevada, però trigaran tres anys a recuperar-los del tot

La prioritat del Medi Ambient és garantir una major protecció contra els incendis

Un total de 15 brigades treballen en 40 punts de rius gironins per retirar els arbres i branques caiguts per la nevada. Els trams de rius a netejar fan en total uns 46 quilòmetres i s'hi invertirà mig milió d'euros. L'objectiu de l'Agència Catalana de l'Aigua d'ara a finals de maig és prevenir que en cas de pluges intenses els efectes siguin menors si les lleres estan netes d'obstacles que impedeixin el pas de l'aigua. Però, segons el mateix conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, «ens ha de preocupar el risc d'incendis», fent referència a la gran massa forestal que hi ha.

En total hi ha 80 brigades que treballen en la neteja dels boscos catalans –24 de les quals ho fan a les comarques de Girona– i que tenen com a prioritat principal garantir la protecció contra els incendis, i s'ha establert com a data límit el 15 de juny, quan s'inicia l'època de més risc.

Baltasar va explicar que molts boscos –el 90% dels quals són privats, a Catalunya– s'han començat a netejar de seguida després de la nevada i que «hi ha la voluntat del país de redreçar-ho», i va recordar la convocatòria d'ajuts als particulars que es va fer pública la setmana passada. Malgrat que la intenció d'aquestes actuacions és crear les condicions perquè no hi hagi grans focs, «ningú no garanteix que no n'hi hagi».

De les 40 actuacions previstes, 7 s'han acabat a l'abril: la riera de Fanals de Castell-Platja d'Aro, la riera de Bonida de Torrent, la riera de les Comes de Sant Feliu de Guíxols, la riera d'Esclanyà de Begur, la riera Passapera i Can Creixell de Lloret de Mar, i la riera de Malvet de Santa Cristina d'Aro. Encara han de començar, però, en municipis com Calonge, Forallac, Palamós o Palafrugell. Les empreses són gairebé totes subcontractades i dues d'elles són del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.