Begur crema l'arbrat afectat per la nevada que es va recollir perquè no es podia aprofitar per a biomassa

Hi havia molts troncs i arrels plenes de sorra

L'arbrat i vegetació es va començar a concentrar a l'aparcament de les veles, als afores de la vila, en direcció a Regencós, a partir del dia 10. I es va triar el lloc arran de la seva situació i el fet de ser un espai esplanat. La idea de l'Ajuntament era aprofitar la vegetació per fer biomassa. Es volia fer venir una trituradora i després enviar -ho tot al port de Palamós perquè un vaixell ho transportés a Itàlia per reconvertir-ho en biomassa.

Però tota l'operació es va haver de descartar després que els responsables de la trituradora veiessin molts troncs i també moltes arrels plenes de sorra. «No estava en condicions per ser triturat per a biomassa», va recordar ahir l'alcalde, Joan Català.

Davant aquest imprevist, l'Ajuntament va optar per apartar els troncs més grossos i les arrels amb sorra i començar a crear de mica en mica tota la massa vegetal. Abans va ser necessari aconseguir un permís especial del Departament de Medi Ambient per poder-ho fer. La crema, que ha durat uns quants dies, s'ha fet amb diverses mesures de seguretat, com és el fet de no deixar entrar més material, fer un contrafort de terra a la zona que donava a la carretera i haver-hi un vigilant amb una mànega d'aigua per controlar-ho.

Ocupació sense permís per urgència

«Si s'ha d'indemnitzar, ja ho farem, però era una urgència de força major», va afirmar ahir l'alcalde de Begur, Joan Català, davant el fet d'haver ocupat unes finques privades sense permís dels propietaris per poder concentrar l'arbrat afectat per les nevades del 8 de març. La finca ocupada per l'arbrat és l'aparcament de les veles, que és als afores de la vila de Begur, en direcció a Regencós, i que destaca pel fet de ser una gran esplanada. L'alcalde va reconèixer que dels dos propietaris de la finca «un no hi és i l'altre és una senyora». Tot i així, Català reconeix que l'ocupació es va fer davant una urgència de força major causada per les destrosses a l'arbrat. I per aquest motiu, l'alcalde està disposat a parlar-ne amb ells per buscar una sortida a la problemàtica de la seva ocupació.Els propietaris van tenir coneixement de l'ocupació de les seves finques a final de març. I, a part de l'Ajuntament, també hi havia dues empreses. En concret, la que està fent les obres de millora de la carretera de Begur a Regencós, Fusté SL, i una d'excavacions Cots. Davant aquesta ocupació sense permís, el representant dels propietaris va decidir aixecar una acta notarial. I, a més, va enviar escrits certificats a les dues empreses perquè retiressin el material abocat a la finca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.