Dosrius renuncia a la planta que fa el tractament de les escòries que genera la incineradora de Mataró

La plataforma contrària a l'activitat celebra que l'Ajuntament faci marxa enrere

«Gràcies a l'esforç ciutadà, hem aconseguit que es paralitzi un projecte que se'ns presentava des de l'Ajuntament com a innocu i beneficiós per al poble». Amb aquestes paraules, Jordi Pagès, portaveu de la plataforma d'entitats contrària a la instal·lació de la planta, no amaga la satisfacció d'haver acomplert l'objectiu i assegura que, si no fos per la mobilització que hi ha hagut, «la planta ja estaria muntada i en ple funcionament». La campanya es va engegar poc després que l'empresa Pedreres Maresme Rusc SL, que recupera les escòries que queden després de cremar la brossa per obtenir un producte que serveix de base per asfaltar carrers, signés un conveni amb l'Ajuntament per ubicar la planta a l'antiga pedrera d'en Busqué, un espai que és propietat de la companyia i en què ja treballava per restaurar-la. L'acord també preveia que, a canvi, l'empresa, que feia uns anys que tenia la seu a les Franqueses del Vallès, després de marxar de Mataró, faria unes aportacions econòmiques anuals a l'Ajuntament per les molèsties que pugui generar l'activitat quan tingués tots els permisos necessaris.

L'anunci va topar ràpidament amb l'oposició frontal dels veïns del municipi maresmenc. A més de considerar inadequat l'emplaçament, la plataforma que després es va crear va denunciar la precarietat amb què s'instal·larien a la pedrera i que això posava en perill la salut de les persones. Pagès defensa que han demostrat que la posada en funcionament d'aquesta activitat hipotecava indefinidament la restauració de la pedrera, un espai que forma part d'un corredor biològic, que, a més, perjudicava el poble veí, Argentona i, sobretot, que «l'empresa es volia estalviar els costos del lloguer d'unes naus per establir-se indefinidament a la pedrera».

El parer del govern

Però el conflicte no és igual pel govern local del PSC. L'alcalde, el socialista Josep Jo, no considera en cap moment que s'hagi fet marxa enrere, i considera que només s'ha seguit la tramitació que es requeria per a una sol·licitud de llicència determinada. «Aran de la preocupació que hi va haver, es va crear una comissió per debatre i donar a conèixer l'activitat», puntualitza el batlle. Tot i això admet que, durant l'exposició pública de l'expedient, es van presentar una seixantena d'al·legacions. Jo, a més, afegeix que per donar llum verd a l'activitat es van demanar informes a diversos departaments de la Generalitat i de la Diputació i que tot i que majoritàriament van ser «favorables amb algunes prescripcions», es va optar per rebutjar la planta. L'alcalde explica que, en la decisió, no ha pesat la pressió veïnal sinó que explica que el que més ha influït és que l'Ajuntament demanés la revisió del conveni que inicialment s'havia signat amb Pedreres Maresme Rusc per millorar alguns aspectes que no havien quedat previstos i que l'empresa no va acceptar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.