Els veïns obligats a fer la depuradora a Sant Cugat recorren contra l'ordre municipal

Els afectats rebutgen construir un sistema de sanejament individual que eviti abocaments a la riera

Ja han transcorregut les tres setmanes que l'Ajuntament de Sant Cugat va donar als veïns del sector de Can Borrull, al districte de les Planes, per instal·lar depuradores individuals o fosses sèptiques en els terrenys de la seva propietat. La finalitat de la carta era posar fi a l'abocament d'aigües residuals que es fa directament a la riera de Vallvidrera per mitjà d'una canonada que desemboca directament a la riera. Els veïns, situats a banda i banda de la carretera de Vallvidrera, han descartat instal·lar cap dels dos sistemes de sanejament i, d'acord amb l'ordre, ara tenen de termini fins al 19 d'abril per presentar un recurs a l'administració local que va dictar l'ordre. Els veïns van decidir ahir que presentarien el recurs, ja que en cas contrari podrien estar consentint un delicte –l'abocament d'aigües residuals sense depurar al medi natural està tipificat en el Codi Penal.

A les mans d'advocats

El cas ha estat posat a les mans d'advocats, que en els pròxims dies analitzaran l'aportació de documents al recurs. Paral·lelament, els veïns continuen negociant amb els responsables de l'Ajuntament una solució conjunta, ja que el districte de Can Borrull està subjecte a un pla de millora urbana, que es va aprovar inicialment el juliol del 2009 i que es portarà a aprovació provisional, abans de passar a la Generalitat, en la sessió plenària del dia 17 de maig.

Els veïns afectats, distribuïts entre dues associacions, la de Can Borrull i La Rabassa-El Pi, continuen mostrant-se molt preocupats per l'ordre rebuda des de l'Ajuntament i no dubten a qualificar la situació «d'abús de poder», perquè «l'administració ha volgut solucionar en tres setmanes el que no s'ha fet durant anys», segons assenyalen els membres de l'associació de veïns de Can Borrull, Roque Fernández i Maria Àngels Cuadras. La presidenta de l'associació de veïns de La Rabassa-el Pi, Maria Estela, també va assenyalar que es vol negociar amb l'Ajuntament una solució a aquesta situació.

Estació de bombament

Des de l'Ajuntament de Sant Cugat ja es va anunciar que l'objectiu de l'ordre era esbrinar quins veïns connecten directament amb aquesta canonada il·legal i que després es negociaria amb cada un dels afectats. L'administració va assenyalar que una de les solucions amb què es treballa conjuntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient és la instal·lació d'una estació de bombament que reculli les aigües residuals que van a parar a la riera, tant les que provenen de la depuradora antiga com les que circulen per la canonada, i les injecti a la depuradora de Vallvidrera, al terme de Barcelona, que ha estat recentment ampliada.

La capsa de Pandora

Els fets es van desencadenar el 19 d'abril, quan una vintena de veïns van rebre per part de l'Ajuntament l'ordre d'executar un sistema de sanejament individual arran dels abocaments incontrolats a la riera. Pocs dies abans, els grups a l'oposició (PSC i ERC) havien anunciat una moció per aclarir la situació del districte de Can Borrull en descobrir que, al marge del mal funcionament de la depuradora que està situada al costat de l'estació dels ferrocarrils de les Planes, hi havia una canonada que recollia les aigües residuals dels habitatges que estan situats més avall i que desemboca directament a la riera. La moció es va retirar moments abans del ple que es va celebrar el dia 19. L'existència d'aquesta canonada queda fins i tot recollida en el pla de millora urbana, que va ser aprovat inicialment per l'Ajuntament l'any 2009. El barri de les Planes va ser legalitzat el 2007.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.