la contra

Miratges virtuals a les illes Medes

Un videojoc recrea el paisatge submarí de les illes Medes, en una fascinant aventura gràfica

S'imaginen uns fons submarins laberíntics, a punt per explorar? S'imaginen tresors, monstres, vaixells enfonsats o temples submarins que daten del temps de Martí l'Humà? En una història que barreja criptes misterioses i templers? I tot això sense patir ni una rascada? Bé, potser en funció del temps davant la pantalla sí que podríem patir dolor de cervicals o mal de cap. Però aquest és un altre tema. Ara estem parlant d'un nou joc per a consoles, concretament un descarregable de la Wiiware de la Nintendo. El joc es diu Dive: The Medes Islands Secrets.

Però, quina particularitat té aquest joc sobre altres. Doncs que fa país, encara que sigui un país enfonsat... deixem-ho en submergit. Aquest és un joc que promociona internacionalment les illes Medes a través d'un canal gens habitual com és el del món del videojoc. El protagonista de l'aventura, un tal John Sanders, haurà de viatjar, a banda de les Medes, per les illes Tortuga, Caiman, Bermudes o les precioses illes gregues de Santorini. El joc té gràfics espectaculars, tres nivells de dificultat i deu localitzacions. El treball ve avalat pel Patronat de Turisme de la Costa Brava, que ha valorat la potencialitat d'aquest nou mercat. Una promoció que no ha escapat als submarinistes. Genís Dalmau, portaveu dels dotze centres d'immersió que operen a les Medes, destaca que el joc pot engrescar gent jove a practicar aquest esport, a més de donar a conèixer alguns dels fons de les Medes: «Hem assessorat els creadors del joc en les diferents versions i pensem que serà una molt bona eina de difusió.» Un fabulós recorregut virtual on molts submarinistes podran reconèixer alguns fons i, altres, s'hi podran submergir per primera vegada –si bé virtualment– gràcies a aquesta potent tecnologia.

Tecnologia catalana

En un altre aspecte, que també cal reivindicar, s'ha de valorar aquesta empresa catalana de Cerdanyola del Vallès, Cosmonaut Games. Va néixer el 2001, si bé amb un altre nom, fent màquines recreatives. Més tard va passar a publicar jocs en el mercat de Retail, sota el segell de 46 TSM Games. L'any passat va crear la marca Cosmonaut Games i va optar definitivament per orientar-se cap al desenvolupament dels videojocs –dels quals són uns fans– i que ara podran vendre a tot el món. I no deixa de tenir mèrit pels nois de Cerdanyola, en un món en què molts estudis han emigrat o treballen subcontractats per altres, tot creant mons imaginaris. Però no ens enganyem; un món absolutament virtual és un món no real, fals. Divertit, apassionant, enriquidor i fins i tot educador arribat el cas; però al cap i a la fi, fals. I això no té ànim de crítica; bé, una mica sí, però només una mica.

El calamar gegant amb què lluita Nemo residia en la imaginació de l'autor de la novel·la i, d'aquest passa a l'imaginari del lector. En aquest cas, jo. Fins i tot, el monstre mecànic de la versió de 20.000 llegües de viatge submarí (Richard Fleicher, 1954) de petit calia retenir-lo en el nostre particular món fantàstic per, després, enfrontar-lo a casa amb el Madelman de torn. Un calamar que, tot s'ha de dir, era una creació mecànica, gens infogràfica, del tècnic Robert Mattey (el mateix que va dissenyar el rebel tauró de l'Spielberg, de nom Bruce). Ara, d'això, res. La imaginació ja ve enllaunada en el binari món del joc de les consoles on s'han creat universos fantàstics i meravellosos. El món canvia i les realitats també. Segurament hem passat de la cova de Plató a la cova de Plató en 3D. Però, i en honor a la veritat, com és el cas de Dive: The Medes Islands Secrets , els virtuals no deixen de ser també espais enormement estimulants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.