Medi ambient

British Petroleum anuncia que ha aconseguit aturar el vessament de petroli

El cru afecta ja més de 160 quilòmetres de costa dels EUA

El procediment, conegut com top kill, va començar a funcionar dimecres al vespre després que la Guàrdia Costanera dels EUA hi dónes el vistiplau. BP bombarà ciment a 1.500 metres de profunditat després d'injectar els fluids pesants. És la primera vegada que una operació d'aquest tipus es du a terme en aigües tan profundes i BP havia estimat les possibilitats d'èxit entre el 60 i el 70 per cent.

El pou emet, segons dades oficials, uns 800.000 litres diaris de cru al mar, tot i que científics independents estimen que podria ser fins a deu vegades més. El governador de l'estat de Louisiana, Bobby Jindal, va denunciar ahir que el vessament afecta ja més de 160 quilòmetres de costa i es va queixar de la lenta reacció de les autoritats federals i de BP. També el president de la comunitat costanera de Plaquemines Parish, Billy Nungesser, va criticar Thad Allen, l'almirall de la Guàrdia Costanera que lidera la resposta del govern dels EUA, en afirmar que no s'ha fet res: «El mateix cru que fa dues setmanes que és allà fora encara hi continua sent i no s'ha fet res.» «No tenien cap pla per mantenir el cru allunyat. No tenien cap pla per netejar-lo», va afegir Nungesser.

BP ha reconegut aquesta setmana que va ignorar els senyals d'alerta previs a l'explosió del 20 d'abril a la plataforma. Representants de l'empresa van reconèixer que hi va haver un senyal clar d'una «gran anomalia» en el pou després de les proves de pressió realitzades hores abans de l'explosió de la plataforma d'exploració, en la qual van morir onze treballadors. BP sosté ara que continuar els treballs al pou potser va ser un «error fonamental» que hauria provocat el que amenaça amb convertir-se en el pitjor desastre ecològic de la història dels EUA.

Malgrat l'anunci de BP, el president nord-americà, Barack Obama, va anunciar ahir una extensió de sis mesos de la moratòria per realitzar noves perforacions petrolíferes en aigües profundes i va cancel·lar els plans per a exploracions i nous projectes a les costes d'Alaska i Virgínia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.