Medi ambient

Acuamed comença els treballs per aïllar els fangs contaminats del pantà de Flix

S'instal·len les primeres planxes per construir un doble mur de 1.300 metres de longitud sota el riu Ebre

Ja fa mesos que les màquines treballen a l'embassament de Flix, però fins ara tots els treballs que s'havien dut a terme eren treballs previs, com ara la construcció d'un moll d'accés a l'embassament. Aquesta setmana han començat els treballs reals de descontaminació, dos anys després que la societat estatal Acuamed adjudiqués l'obra. Així, els últims dies FCC ha dut a terme les proves per instal·lar les planxes que s'utilitzaran per construir el mur que aïllarà els fangs contaminats al llit de l'embassament. Concretament, han clavat i desenclavat a una profunditat d'entre 15 i 20 metres les planxes per comprovar la profunditat de la roca i la setmana vinent començaran a construir el mur. Les planxes són d'acer, fan 20 metres d'altura i sobresortiran un metre i mig de la superfície de l'embassament. Per assegurar la seua estabilitat i evitar clavar-les directament a la llera, s'està col·locant una base de pedra al fons.

Per dur a terme aquests treballs, s'ha construït un moll d'accés a l'embassament i s'han llançat a l'aigua quatre pontones des de les quals es desenvolupen les tasques dins del pantà. Cadascuna d'aquestes pontones s'impel·leixen mitjançant dos remolcadors. Al mateix temps, també s'han engegat els sistemes de protecció per mantenir els nivells de qualitat d'aigua, tal com està previst en el projecte. Es tracta de mesures com ara la presa de mostres i mesurament en continu dels paràmetres físics i químics de l'aigua.

El mur que ha d'aïllar les 760.000 tones de llots contaminats per residus tòxics i radioactius que s'acumulen al pantà de Flix tindrà una longitud de 1.300 metres i està previst que estiga acabat d'aquí a set mesos per facilitar-ne en una segona fase l'extracció. També s'ha de fer un altre mur amb planxes per protegir la riba fluvial davant la planta d'Ercros.

L'alcalde de Flix, Òscar Bosch, valorava ahir molt positivament aquest inici «real» de les obres. «Després d'un període en què semblava que aquest projecte estava aturat –fins i tot hi havia molta gent que dubtava que s'acabés executant–, ara sembla que els terminis es van complint», explicava Bosch.

Però, malgrat aquesta valoració positiva, l'alcalde de Flix també va assenyalar que l'obra avança a un ritme lent, i va demanar més informació d'Acuamed i de FCC. «Fóra bo crear una comissió de seguiment o algun instrument semblant perquè l'Ajuntament i els ciutadans estiguéssem més informats de l'avanç de les obres», va dir. En aquest sentit, l'alcalde va apuntar que a hores d'ara no sap ni quan ni qui s'encarregarà de la construcció d'una rotonda a la sortida de la planta d'Ercros, on s'ha de construir la planta de tractament dels residus extrets de l'embassament, i la passarel·la de vianants pel pont del riu. Dos compromisos que l'Ajuntament va aconseguir per millorar les condicions de seguretat quan els residus es transporten per carretera.

760.000 tones de fangs contaminats

L'embassament de Flix reté unes 760.000 tones de sediments contaminats amb residus tòxics i radioactius, fruit de l'activitat centenària d'Ercros. Treure aquests residus de l'embassament és l'objectiu del projecte de descontaminació de l'embassament de Flix, gestat el 2004 i adjudicat el 2008. Es tracta d'un projecte complex i sense precedents enlloc del món. Això explica en gran part els retards acumulats. Això i alguns canvis importants en el projecte, ja que en un primer moment es preveia construir una cinta transportadora per traslladar els residus fins a l'abocador i al final el transport es farà per carretera amb camions. El que sí que a hores d'ara sembla gairebé tancat, tot i que no s'ha fet oficial, és que la planta de tractament dels residus s'instal·larà a l'interior del recinte d'Ercros i els residus es traslladaran a l'abocador del Racó de la Pubilla. Ara bé, les primeres extraccions de llots contaminats no es faran fins al 2012, ja que primer s'ha de construir la planta de tractament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.