Medi ambient

L'escarabat pot trigar fins a dos anys a manifestar-se un cop infectat l'arbre

L'escarabat morrut, que és originari del sud-est asiàtic i de Polinèsia, sol ser de color vermellós i mesurar entre 2 i 5 centímetres. L'atac a les palmeres es produeix generalment a través de la corona de l'arbre o de ferides que hi pot haver al tronc. Un cop dins, l'insecte es dedica a anar barrinant l'arbre fins que aquest queda totalment destruït. «L'escarabat va barrinant la part de dalt, però fins que no arriba al centre de l'ull no es notarà res des de fora», va detallar Jordi Giné, de Sanitat Vegetal.

D'aquesta manera, poden arribar a passar dos anys des de la infecció inicial fins a la detecció visual de l'escarabat, tot i que hi ha aparells acústics especialitzats que poden permetre detectar-ne la presència quan el morrut encara està barrinant el tronc.

Aquest llarg període latent fins i tot facilita la seva introducció a través de palmeres importades, malgrat que aquestes ara estan obligades a sotmetre's sempre a un període de quarantena abans de plantar-se.

Per contenir l'expansió de la plaga, Sanitat Vegetal recomana l'aplicació de tractaments preventius a través de productes fitosanitaris, que poden consistir en la polvorització del producte sobre la copa de la palmera o en la injecció directa al tronc (endoteràpia). Un cop infectada, la palmera tan sols es pot sanejar retirant-ne les parts afectades (si la infecció no està encara avançada) o bé tallant-la.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.