Medi ambient

Barcelona recicla cada cop millor l'orgànica

En poc més de mig any ja se separen el 43% dels residus d'aquesta fracció amb un grau de «puresa» que arriba fins el 82%

Ha estat una sorpresa en positiu. Durant la presentació ahir d'aquestes dades, la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, reconeixia que no s'esperaven que un hàbit tant complex com és reciclar les deixalles orgàniques –entre elles, el menjar-, quallaria amb tanta celeritat–. Però les primeres xifres així ho donen a entendre. I és que fins el mes d'abril passat, s'han acaptat a tot Barcelona fins a 28.640 tones d'aquests residus, amb una puja més o menys estable mes a mes. Una de les dades clau, però, és que a hores d'ara ja es recicla el 43% de la matèria orgànica que es calcula que es genera a la ciutat. Abans de l'1 de novembre de 2009, quan aquesta modalitat de reciclatge només es duia a terme en alguns barris, aquest valor amb prou feines era del 34%. L'evolució a l'alça (+9 punts), per tant, és més que notable. A més, amb aquest 43% que ara ja reflecteixen les estadístiques és plausible pressuposar que es podrà assolir, abans del 2012, l'índex de recuperació del 55% que estableix la Generalitat.

Hi ha, però, un altre factor que alimenta decisivament aquesta percepció d'optimisme, com és que els barcelonins estan fent aquest procés de reciclatge d'una manera més que correcta. Un estudi de camp fet entre els mesos d'abril i maig, i que ha consistit a analitzar quin tipus de residus es barregen entre les bosses d'escombraries de matèria orgànica, així ho corrobora. El resultat és que el volum d'impropis –les deixalles que s'haurien de dipositar en altres contenidors– al conjunt de Barcelona és del 17,59%, només 2,5 punts per sobre del que es considera idoni (15%). Fa només uns mesos aquest percentatge s'elevava fins el 33%, circumstància que constata que en aquest àmbit també es progressa adequadament. La regidora de Medi Ambient va valorar ahir de manera especialment significativa els resultats obtinguts en districtes com Nou Barris (10,14%) o l'Eixample (13,60%) –el més poblat de la ciutat–, que ja estan per sota de l'índex de referència ideal. Per contra, a Ciutat Vella (29,77%) o Sants-Montjuïc (26,14%) encara hi ha molta feina a fer. Mayol, però, va apuntar ahir que el coneixement d'aquesta realitat permetrà al consistori posar en marxa campanyes de conscienciació específica en aquests territoris.

El citat estudi també ha permès detectar que els plàstics, els envasos, o el paper són les fraccions d'impropis més comuns que es barregen amb l'orgànica. A més, és significatiu que un percentatge elevat d'aquests residus no es trobin a la bossa de deixalles pròpiament dita, sinó que es llencen directament al contenidor marró de matèria orgànica. Com a curiositat també s'ha comprovat que en els que estan relativament a prop d'una escola bressol s'hi troben un número significatiu de bolquers.

La intenció de l'Ajuntament és potenciar d'ara en endavant els missatges que cal fer un reciclatge de qualitat ja que, segons Mayol, «seria malaguanyat si arribessin a un 55% de recollida però amb uns impropis del 30%». Per això, s'accelerarà la separació de noves fraccions com les de les càpsules de les populars Nespresso, que a partir d'ara es podran reciclar de manera específica als diferents punts verds que hi ha escampats per Barcelona.

Reclamen que es redueixi encara més l'ús de la bossa de plàstic

P.M

La Fundació per la Prevenció de Residus i Consum, que agrupa entitats de comerciants, de consumidors així com grups ecologistes, va valorar en positiu les dades facilitades pel govern segons les quals l'ús de les bosses de plàstic s'ha reduït un 30% els últims dos anys. Pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, aquestes dades eren molt positives perquè no s'esperava «uns resultats tan bons» en el període 2007-2009. La fundació lamentava, però, que el govern no els hagués facilitat l'estudi ja que sense aquesta informació els és impossible valorar si la disminució de bosses de plàstic d'un únic ús s'ha acompanyat d'un augment del consum de les bosses biodegradables o les de paper. «Tot i que l'estudi fet per la Generalitat presenta que els avenços són en positiu, no són suficients», deien des de la fundació.

L'entitat instava el nou govern que en la pròxima legislatura aposti per mesures «més valentes i eficients». Proposaven, per exemple, que en un futur la Generalitat apliqui un gravament ambiental a la bossa de plàstic d'un únic ús. Aquesta mesura que ja s'ha posat en marxa en d'altres punts d'Europa, aconseguint reduir el seu consum fins el 95% en pocs mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.