Medi ambient

El creixement de la recollida selectiva a la demarcació es va frenar el 2009

La generació de residus per habitant és superior a les comarques gironines que a Catalunya pel turisme

La directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, va presentar ahir a Girona les dades de generació de residus del 2009 a la demarcació, sense comptar-hi ni el Ripollès ni la Cerdanya, que estan incloses en altres unitats territorials. Català es va mostrar satisfeta perquè la tendència es manté en la disminució de generació de residus i de la fracció resta –totes les escombraries que no es recullen separadament–, i en l'augment de la recollida selectiva.

Pel que fa a la generació de residus, a les comarques de costa és on les xifres són més elevades, pel pes del turisme. En total, el 2009 es van generar 486.124 tones de residus municipals. D'aquests, gairebé tres quartes parts continuen sent fracció resta, si bé el percentatge va disminuir un 1% respecte al 2008. Pel que fa a la selectiva, totes les comarques van augmentar lleugerament els percentatges o els van mantenir gairebé iguals, i només la Selva va tenir un retrocés més dràstic. La fracció orgànica va ser una de les tipologies que més van augmentar, un 9,9%, tot i que només el Gironès es va situar per sobre de la mitjana catalana. L'Alt Empordà, en canvi, és amb diferència la comarca on menys orgànica es recull. En canvi, en vidre i paper i cartró és de les més avançades, si bé el global de comarques gironines iguala o supera gairebé sempre la mitjana catalana de tones recollides en aquestes tipologies i també els envasos. Català va posar com a objectius arribar al 48% de recollida selectiva i a un 55% de l'orgànica el 2012, i per això va demanar la col·laboració ciutadana.

LES DADES

Generació de residus en quilos per habitant i dia
Alt Empordà: 2,25
Baix Empordà: 2,25
Garrotxa: 1,53
Gironès: 1,21
Pla de l'Estany: 2,2
Selva: 2,20
Mitjana: 1,89
Recollida selectiva
Alt Empordà: 29,1%
Baix Empordà: 27,5%
Garrotxa: 35,3%
Gironès: 39%
Pla de l'Estany: 38%
Selva: 19,7%
Mitjana: 28,5%
Recollida selectiva de la fracció orgànica en quilos per habitant i any
Alt Empordà: 12,8
Baix Empordà: 38,7
Garrotxa: 36,9
Gironès: 51,1
Pla de l'Estany: 33,3
Selva: 36,2
Recollida selectiva de vidre en quilos per habitant i any
Alt Empordà: 44,9
Baix Empordà: 41,2
Garrotxa: 27,1
Gironès: 20,2
Pla de l'Estany: 22,7
Selva: 21,6
Recollida selectiva de paper i cartró en quilos per habitant i any
Alt Empordà: 44,3
Baix Empordà: 35,5
Garrotxa: 50
Gironès: 38,9
Pla de l'Estany: 39
Selva: 31,1

L'orgànica, el 2010

Tots els municipis han de posar en pràctica la recollida de la matèria orgànica durant aquest any, segons la llei que el govern català va aprovar el 2008. La llei obligava a incorporar la recollida orgànica a tots els municipis de Catalunya pel 2010, i per això tots aquells que encara no ho feien van haver de presentar la programació per complir la normativa durant l'any passat. Segons Genoveva Català, a Catalunya hi havia uns 400 municipis que hauran de desenvolupar el pla, si bé els més petits tindran més marge per poder adaptar millor un model propi segons les necessitats, com fomentar el compostatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia