Medi ambient

Els boscos afectats per la nevada ja estan preparats per a la temporada d'estiu

Medi Ambient neteja el 90% de les zones que va considerar prioritàries, que suposen el 8% de les afectades

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, es va mostrar ahir satisfet per haver arribat a l'inici de la campanya forestal amb la majoria de les zones més perilloses en cas d'incendi netes. L'objectiu era prevenir grans incendis, motiu pel qual s'han netejat de restes d'arbres les zones que podien afavorir focs extensos. També s'han netejat els camins que podien dificultar l'actuació dels bombers en cas d'incendi, i en alguns casos també s'ha millorat el ferm. En total, s'han obert 850 quilòmetres de pistes –dels 971 previstos inicialment– i s'han netejat 11.688 hectàrees. Girona va ser la demarcació més afectada per la nevada, però s'hi ha recuperat aproximadament la mateixa superfície que a les comarques barcelonines. A Barcelona s'han obert 287 quilòmetres de camins i s'han netejat 4.246 hectàrees. A Girona s'han recuperat 4.612 hectàrees, però s'ha obert gairebé el doble de pistes forestals: exactament, 456 quilòmetres. A aquestes actuacions s'hi ha d'afegir la neteja de les lleres dels rius, 51.000 metres en total. Medi Ambient preveu que durant les pròximes setmanes s'acabin de netejar les 3.000 hectàrees que han quedat pendents. Les restes de la fusta es destinen a llenya, en alguns casos, i el que no es pot aprofitar es tritura per fer-ho servir com a biomassa. Part d'aquest combustible s'exporta a Itàlia

Ajuts als propietaris

En la neteja de les zones afectades hi han treballat 155 brigades forestals. La majoria, 140, corresponen a empreses especialitzades que han estat contractades per Medi Ambient i Habitatge, una solució, segons el departament, més efectiva que la que es va abordar per netejar els boscos després de la ventada –es va contractar un miler d'aturats que van haver de ser formats–. Tretze brigades provenen del programa de reinserció de presos i dues són del mateix departament. En conjunt s'hi han implicat 620 treballadors, dels quals un centenar eren desocupats, tot i que amb experiència.

«A partir d'ara continuarem treballant en els camins secundaris i les zones boscoses menys importants», va assegurar el conseller, que va recordar que el 80% dels boscos són privats i el 20%, públics. Per ajudar els propietaris s'ha obert una línia d'ajuts de 8 milions d'euros, que s'afegeixen als 8,5 milions que ja s'han invertit a netejar les zones prioritàries. A les associacions de defensa forestal s'hi han destinat 2,6 milions, mentre que les urbanitzacions rebran 1,4 milions com a ajuda per replantar vegetació.

ACTUACIONS A BARCELONA

Superfície recuperada
4.246 hectàrees
Camins oberts
287 quilòmetres
Percentatge recuperat
91%
Zones on s'ha actuat
Sant Llorenç de Munt- Cingles del Bertí
Serres del Montnegre i Corredor
Conreria-Sant Mateu-Céllecs
Serra de Collserola
Muntanyes de l'Ordal
Jorba-Rubió- Rajadell
Pinós-el Miracle- Castelltallat- Cardona
Montmell- Pontons-Mediona
Brigades que hi han treballat
26 brigades provinents d'empreses
No hi ha treballat cap brigada pròpia del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ni tampoc del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció dels Presos
A la demarcació de Barcelona hi han treballat el 16,8% de les brigades
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia