Medi ambient

L'ESCALFAMENT GLOBAL DEL PLANETA

El C3, l'IRTA i l'Observatori de l'Ebre, units pel canvi climàtic

Tots tres organismes demanaran projectes conjunts per estudiar els impactes de l'increment de la temperatura a la zona del delta

Els efectes del clima al riu Ebre o a l'aigua de les badies seran alguns dels estudis

S'ha dit per activa i per passiva: un dels punts del planeta que més es ressentirà dels efectes del canvi climàtic serà el delta de l'Ebre per la constant pujada del nivell del mar. També el riu Ebre registrarà els efectes de l'escalfament global, ja que l'increment de la temperatura ve acompanyat d'una davallada de la pluviometria i d'una major evaporació. Això repercuteix directament en la disponibilitat de recursos hídrics, que es calcula que a final de segle a Catalunya seran entre un 20 i un 40% menys dels actuals. Aquests dos motius tenen prou pes específic com perquè des del territori s'impulsen projectes concrets que analitzen des d'un punt de vista local els efectes de l'escalfament global. Així el C3, el Centre de Recerca del Canvi Climàtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV); la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA (IRTA-EA), i l'Observatori de l'Ebre uniran esforços per demanar projectes conjunts. L'IRTA-EA i l'Observatori de l'Ebre ja han pensat demanar un projecte als organismes competents, com el Ministeri de Ciència i Innovació, per analitzar els impactes de la pujada de la temperatura a les aigües costaneres i els impactes que això puga tindre en les espècies piscícoles que hi viuen. “Com que són aigües poc profundes la temperatura puja més”, explica Carles Ibáñez, director de l'EA-IRTA, tot precisant que entre altres paràmetres investigaran si l'increment de la temperatura disminueix o incrementa el creixement d'aquestes espècies. L'estudi encara no s'ha demanat, però comprendria l'aigua de les badies dels Alfacs i el Fangar, les llacunes del delta i les aigües costaneres menys profundes. “Nosaltres ens encarregaríem d'analitzar les espècies que hi viuen i l'observatori marcaria els possibles escenaris de futur pel que fa a l'increment de la temperatura”, concreta Ibáñez.

Projecte Hymex

D'altra banda, l'Observatori de l'Ebre està treballant actualment en un projecte centrat en l'impacte del canvi climàtic al riu Ebre. Forma part del projecte de recerca europeu Hymex, que inclou tota la Mediterrània. “No només preocupa que puge el nivell del mar sinó que l'aigua siga més salada”, explica Pere Quintana, un físic especialitzat en hidrologia i meteorologia que des del 2008 treballa en aquest projecte i que té vincles professionals amb Météo-France. “L'aportació d'aigua dolça és molt important per al Mediterrani; per això és molt important conèixer les conques hidrogràfiques”, hi afegix. Concretament, Quintana està treballant des de l'Observatori de l'Ebre en un model hidrològic per fer un balanç hídric de l'Ebre en una resolució de cinc quilòmetres. “No només es tenen en compte els cabals, sinó l'evaporació, el corrent, la vegetació, la relació amb l'atmosfera...”, diu. El seu objectiu és tindre enllestit per a final del 2011 un prototip que es puga aplicar a la resta de conques hidrogràfiques de la península. Per fer-ho, treballa amb dades fisiogràfiques (característiques del sòl, vegetació...) i també atmosfèriques (temperatura, vent, pluviometria...).

0,48 graus més cada deu anys

L'escalfament global no afecta tot arreu igual. Així a Catalunya es calcula que la temperatura puja 0,48 graus cada dècada, fet que representa el triple de la mitjana global, que és de 0,16 graus.

Un 40% menys d'aigua

Els experts calculen que a la Catalunya de final de segle hi haurà un 40% menys de recursos hídrics. Diuen que plourà menys i més malament, a la qual cosa cal sumar una major evaporació.

Estudiar els llims i els arbres

Els llims que s'acumulen al fons del llac i els anells de creixement dels arbres també aporten dades de com era el clima del passat. Els arbres no creixen igual els anys secs que els humits.

La crisi redueix les emissions

L'actual crisi econòmica també té la seua part positiva i és que ha fet baixar les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera, una de les principals causes de l'escalfament global.

Incrementarà el risc d'incendis

L'increment de la temperatura, sumat a una menor pluviometria farà augmentar el risc d'incendis a Catalunya i a d'altres punts del planeta. A més es preveu que aquests incendis seran més virulents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia