Medi ambient

Desapareix el Club Med i torna el paratge de Tudela

Els 370 bungalous de l'antiga ciutat de vacances ja s'han tirat a terra i es donen per acabades les obres

Els responsables del Parc Natural de Cap de Creus treballen per definir els itineraris per fer visitable el paratge

El Club Med ja és història. El paratge de Tudela, al bell mig del cap de Creus, ha recuperat l'aspecte que tenia abans que s'hi construís la ciutat de vacances els anys seixanta. El Departament de Medi Ambient de la Generalitat dóna completament per acabades les obres per desconstruir l'antiga ciutat de vacances i ara els esforços se centren a pensar com s'organitzaran els itineraris per fer la zona visitable i com es regularan els accessos al paratge. Aquest punt, precisament, ha generat polèmica perquè una de les propostes és que es talli la carretera que hi accedeix. Segons va anunciar el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, les visites guiades començaran a l'estiu. De fet, està prevista una visita d'obres al Club Med d'aquí a dues setmanes en què el govern té previst explicar els detalls de l'obertura al públic de l'espai.

El Club Méditerranée va tancar les portes com a ciutat de vacances el juny de l'any 2004 i des de llavors les 440 edificacions –de les quals 370 eren bungalous– que formaven el complex turístic estaven pendents de la demolició per recuperar l'espai natural de Tudela, que forma part del Parc Natural de Cap de Creus. Després de diversos retards, finalment i després de sis anys, aquest espai està net de construccions. La demolició s'ha fet en dues fases. La primera es va centrar en la part costanera, on es van desmuntar molls i altres elements del litoral. Va ser entre el 2007 i el 2008. La part més important, però, va arribar el juliol del 2009 amb l'inici de l'enderroc dels bungalous. En paral·lel amb la desconstrucció, que s'ha hagut de fer de manera molt manual per evitat malmetre el sòl, s'ha eliminat també la flora invasora que s'havia estès per tot l'espai.

En dades, s'han eliminat 12.010 m² de superfície construïda i 16.020 m² de paviments que es van posar al terra i que eren els accessos a les instal·lacions. S'han hagut de treure 38.659 m³ de runa, dels quals una part s'ha aprofitat per tapar espais com la piscina, i l'altra s'ha extret durant un any amb camions que s'han endut la terra i el material sobrant de l'enderroc per usar-los per a altres obres. Per exemple, una part es va usar per fer una marina seca de propietat privada a Roses.

Molt ben construïts

El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) a l'Alt Empordà va organitzar l'exposició itinerant Club Med. Cap de Creus. Una intervenció en el paisatge dels anys seixanta, que mostrava la manera com es va fer la ciutat de vacances, de manera respectuosa amb el paisatge i l'entorn. De fet, en aquesta exposició es defensava que la construcció dels bungalous va ser molt acurada i que per això també la desconstrucció ha pogut ser més efectiva. El Club Med va ser dissenyat el 1960 per l'arquitecte figuerenc Pelai Martínez, ajudat per Jean Weiler. Es va dissenyar, es diu a l'exposició, com “una nova tipologia de ciutat de vacances que va aparèixer a les roques del cap de Creus”.

2004
Juny
Tanca la ciutat de vacances
El Club Méditerranée, instal·lat al paratge de Tudela, a Cadaqués, va tancar després de trenta anys de la seva construcció en aquest punt del cap de Creus.
2005
Agost
El govern espanyol
tanca un acord per comprar el Club Méditerranée.
2006
Setembre
Fan una prova pilot per derruir els bungalous
de la ciutat de vacances construïda els anys seixanta i Generalitat i Estat espanyol asseguren que aquest mateix any les construccions seran a terra.
2007
Gener
Comencen les obres a la zona costanera
per recuperar l'estat del litoral tal com era abans que hi hagués la ciutat de vacances. S'eliminen molls, passeres i altres elements.
2009
Juliol
Comencen finalment les obres als bungalous
després que es tardés més d'un any entre la creació de la comissió de seguiment de les obres i el moment d'entrar-hi les màquines.
440
construccions
són les que hi havia al Club Med i que s'han tirat a terra per recuperar el paratge de Tudela. Unes 370 eren bungalous, la resta eren serveis comuns.
7
milions d'euros
són els que s'havia previst que gastessin l'Estat i la Generalitat per desconstruir l'antiga ciutat de vacances, al bell mig del Parc Natural de Cap de Creus.
2010
Juny
Acaba l'enderroc
i només falten les feines per habilitar els itineraris i per fer visitable el ja recuperat paratge de Tudela sense els bungalous.

Una visita guiada el 12 de desembre d'aquest any

El Parc Natural de Cap de Creus té prevista una visita guiada al paratge de Tudela, on hi havia hagut el Club Med, per al pròxim 12 de desembre. Serà una de les primeres visites que s'organitzin en aquest paratge després de l'enderroc dels bungalous de l'antiga ciutat de vacances.

Segons han explicat responsables del parc, aquesta sortida forma part d'una sèrie d'activitats que els parcs naturals organitzen els últims mesos de l'any. L'objectiu és explicar la importància mediambiental que té aquest espai, que ha de ser obert i visitable per a tothom l'estiu que ve. El Departament de Medi Ambient defineix el paratge de Tudela “com un dels espais amb major interès geològic del Parc Natural de Cap de Creus amb afloraments de qualitat excepcional i formes d'erosió de gran bellesa, que fan del paratge un enclavament únic al litoral mediterrani”. La conselleria també recorda als visitants que es vulguin apuntar a aquesta sortida guiada que “a causa dels processos soferts, la riquesa mineral és molt gran, de manera que la zona ens ofereix una col·lecció molt completa de roques i minerals; un fet rellevant és la presència de pegmatita”.

A banda d'aquesta sortida per veure el paratge de Tudela, també s'organitzaran durant la tardor visites als aiguamolls de l'Empordà, a les dunes de Sant Pere Pescador, a l'espai natural de les Salines, en concret a Lladó, als boscos de Recasens, que formen part de la serra de l'Albera, i als camins amagats de Selva de Mar, entre d'altres. Les rutes es poden consultar a www.gencat.cat/parcs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.