Medi ambient

La carta del paisatge de l'Alt Empordà se signa amb crítiques ecologistes

El conseller Nadal i la presidenta del Consell Comarcal signen el document

Salvem l'Empordà diu que es “volen maquillar” els projectes agressius

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Consol Cantenys, van signar ahir la carta del paisatge de la comarca, entre crítiques de Salvem l'Empordà, que creu que es volen maquillar projectes agressius. La carta del paisatge estableix 50 compromisos de protecció del territori, entre els quals hi ha la recuperació d'espais degradats, la divulgació del medi ambient i la protecció de l'equilibri territorial. Segons va explicar Cantenys, la conselleria s'ha compromès a aplicar aquestes propostes als seus planejaments urbanístics. En resposta a les crítiques, el conseller Nadal va parlar de la coherència entre la carta i els plans del govern.

La carta del paisatge ha estat molt criticada per entitats que defensen des de fa temps el patrimoni natural de la comarca, com Iaeden i Salvem l'Empordà, pel contrasentit que, segons ells, representa que la signin institucions com la Generalitat, que amb projectes com la MAT, els parcs eòlics o determinades infraestructures agredeixen, precisament, el paisatge altempordanès. “Suposem que la mala consciència per aquesta planificació territorial tan agressiva fa que s'aprovin cartes del paisatge per intentar maquillar la feina mal feta”, expressa Salvem l'Empordà en un comunicat en què recorda que el document signat ahir no té valor jurídic, sinó que només és una declaració de bones intencions sense cap tipus de finançament ni programació per portar a terme les actuacions previstes. “Per si no fos prou trist tot plegat, és la constatació d'aquella dita que diu: «se'ns pixen a sobre i diuen que plou»”, conclouen les entitats ecologistes altempordaneses.

També l'alcalde de Figueres, Santi Vila, s'ha afegit a les crítiques i ha qualificat un contrasentit la carta del paisatge i el mapa eòlic. “És vergonyós que els partits ecologistes s'hagin plegat a la insensibilitat del Departament d'Economia i Finances, que ha fet un mapa eòlic violentant el territori. I és una vergonya que la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà renti la cara a decisions tan lesives per la comarca”.

LES FRASES

La Generalitat s'ha compromès a assumir en els seus planejaments els compromisos de la carta del paisatge
Consol Cantenys (PSC)
presidenta del consell comarcal
És una vergonya que la presidenta del Consell Comarcal renti la cara a decisions lesives pel territori com els parcs eòlics
Santi Vila (CiU)
ALCALDE DE FIGUERES
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.