Medi ambient

cabrils

Incompleixen la normativa en no retirar restes d'amiant

Els residus estan abandonats des que el consistori va adequar un edifici per fer-hi un hotel d'entitats, fa un any

L'alcalde diu que aquesta situació es resoldrà aviat

Una pila de planxes d'amiant, cobertes amb una lona trencada, que estan abandonades des de fa prop d'un any, ha generat les crítiques d'alguns veïns de Cabrils, alhora que fa evident un clar incompliment, per part del consistori, de la normativa de gestió d'aquest tipus de residus.

Les restes es troben al costat de l'encara no inaugurat hotel d'entitats, a la finca del Mas Maria, al carrer de Can Campins. Abans que s'hi emplacés l'equipament, en aquest espai hi havia les antigues masoveries, que darrerament es feien servir com a magatzem de la brigada municipal. Part de la coberta de l'immoble era feta amb amiant, un material que es considera altament tòxic i que només poden tractar empreses especialitzades que estan incloses dins del RERA (Registre d'Empreses amb Risc per Amiant), que controla el Departament de Treball de la Generalitat. Les obres de rehabilitació de l'edifici van començar a mitjans del 2009 i van ser finançades a través dels fons estatals d'inversió local (FEIL). A final de l'any passat, les planxes d'uralita de les antigues masoveries ja havien estat retirades, però, en contra del que dicta la normativa, es van deixar al costat de l'edifici, on encara són avui. Fonts de l'Agència de Residus de Catalunya asseguren que només una empresa registrada en el RERA pot desmuntar i transportar residus d'amiant. “Mai la uralita hauria de quedar desmuntada al mig del carrer o en un solar”, expliquen aquestes mateixes fonts. A més, destaquen que els treballadors de les empreses especialitzades han de seguir uns protocols de seguretat estrictes a l'hora de manipular aquesta substància. Tot i això, asseguren que l'amiant només es perillós quan es trenca.

Denúncia i reacció

Els partits polítics ja s'han expressat amb relació a aquest tema. El VIC, grup municipal a l'oposició, ja prepara la documentació per denunciar-ho a l'Agència Catalana de Residus. “És una infracció greu”, va dir el seu portaveu, Alfred Serrano. Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Joaquim Colomer (PSC), va assegurar que l'empresa que va fer l'obra ja n'està assabentada i que “és qüestió de poc temps que ho retirin”, i va afegir que “la brigada ja en va treure algunes restes”.

LA FRASE

L'empresa ja està avisada, no sé per què han deixat aquesta tasca per al final
Joaquim Colomer
Alcalde de cabrils (PSC)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.