Medi ambient

El medi natural, radiografiat del mar a l'alta muntanya

La Diputació de Girona edita un llibre en què es recull tota la biodiversitat de la demarcació, actualitzant les dades de 20 anys enrere

S'analitzen les particularitats zona per zona, amb nou àmbits diferents

La biodiversitat de la demarcació al detall i posada al dia. Aquesta és la intenció del llibre Paisatges vius, patrimoni natural de les terres gironines, escrit pel biòleg i naturalista Albert Ruhí i Vidal (Girona, 1984), i que ha editat la Diputació de Girona. A través de nou capítols, aquest extens volum recull les particularitats faunístiques i florístiques de tots els ecosistemes que hi ha a les comarques gironines, des del mar fins a l'alta muntanya. L'objectiu és actualitzar les dades que s'havien plasmat en obres anteriors i fer un pas endavant, també, amb voluntat divulgativa: “Coincidint que el 2010 és l'Any de la Biodiversitat, volíem fer un llibre ambiciós i atractiu, que donés a conèixer tot el patrimoni natural i que ajudés a respectar-lo i preservar-lo”, en paraules del president de la Diputació, Enric Vilert.

De fet, en el volum es tracta des dels espais ja protegits actualment fins a les zones periurbanes i les planes agrícoles, per analitzar els ecosistemes de manera global. Una de les novetats és que s'estructura en funció dels paisatges que s'han aprovat dins el catàleg de les comarques gironines, i no seguint criteris de divisió administrativa. Cadascun dels capítols comença amb una breu introducció, segueix amb un mapa en què hi ha la delimitació de l'espai que es tracta i, tot seguit, hi ha un text explicatiu d'alguna personalitat vinculada a la zona en concret. Per exemple, Anna Ribas parla del pla de Girona, Jordi Sargatal dels aiguamolls de l'Empordà, Ponç Feliu del cap de Creus o Carles Feo i Josep Maria Massip de l'estany de Banyoles. Albert Ruhí destaca que “hem aconseguit reunir gent bastant representativa del territori, amb primeres espases”, i també que el medi natural de les comarques gironines “és una bona síntesi del que hi ha al país perquè, en poc espai, es passa del litoral a la muntanya”. En aquest sentit, s'hi han incorporat també fragments que analitzen temes d'actualitat, com ara la sobrepesca i la prevenció d'incendis.

Segons Ruhí, el llibre pot ajudar a millorar el coneixement del territori, ja que considera que “ens hem desconnectat del medi natural”. Vilert també creu que amb iniciatives d'aquest tipus, “les institucions hem d'intentar fomentar que la gent posi en valor aquests espais”, i destaca alhora que tenen un rendiment també econòmic: “S'han de gestionar, ajuntar esforços amb el sector privat i fer-los sostenibles econòmicament”, ha dit.

LES XIFRES

9
capítols
formen el llibre, amb l'anàlisi de zones de bosc, el medi marí, la costa, l'alta muntanya, les planes agrícoles i els ambients humits.
2
dies
seran els que El Punt dedicarà a explicar la informació del llibre, amb tres pàgines avui i una pàgina més demà, centrada en el medi natural de l'alta muntanya
No hem analitzat només les zones protegides; el medi natural és més que això, amb les planes i zones agrícoles
Albert Ruhí
autor del llibre
Les institucions hem de fomentar els espais protegits que tenim, per preservar-los i que aquests valors donin un rendiment
Enric Vilert
autor del llibre
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.