El mar gironí, més alt i més calent

El nivell de l'aigua del mar està pujant, en una mitjana de 2,5 mm cada any en el global de la península Ibèrica. A la costa gironina l'increment és superior a la mitjana. El veterà observador meteorològic de l'Estartit, Josep Pasqual, en pot donar fe. Segons les dades que té recollides, fins a la dècada del 1980 les variacions eren insignificants, però des d'aleshores els registres són, com a mínim, per tenir molt en compte. Des del 1990, el nivell del mar a l'Estartit ha pujat una mitjana de 3 i 4 mm anuals. “La majoria de l'any no es nota a simple vista, però sí que es fa evident quan hi ha temporal: cada cop l'aigua arriba més endins del poble”, afirma. Resulta evident –fa notar Pasqual– que a mitjà termini, aquest increment del nivell del mar tindrà greus conseqüències.

La temperatura de l'aigua és un altre indicador del canvi que s'està experimentant al mar. Pasqual té registrat un increment de 0,7 graus en superfície des del 1973; i de mig grau a 80 metres de profunditat. “És una xifra altíssima –recalca–, perquè estem parlant del mar”.

Possiblement arran d'aquest augment tèrmic ja s'han notat canvis en el comportament d'algunes espècies marines. Per exemple, la balena blanca del Cap de Creus cada cop s'apropa més a la costa, perquè el seu aliment (bàsicament, la sardina i el seitó) també ho fa, segons explica Gemma González, científica del projecte Ninam de seguiment de cetacis al Cap de Creus.