Medi ambient

medi ambient

Es fan menys denúncies per extracció de molsa i altra flora típica de Nadal

El control dels Agents Rurals al bosc i en la comercialització porta l'extracció il·legal a mínims històrics

A la demarcació, només un cas a Llagostera

L'extracció il·legal del que es coneix com a verd ornamental nadalenc –molsa, vesc, grèvol, arbres de Nadal, ponsèties o galzerans– està ara en mínims històrics. Els controls dels Agents Rurals, tant als boscos amb més producció d'aquesta flora com durant el procés de comercialització, ha fet reduir fins a mínims històrics l'extracció abusiva d'aquestes espècies. Segons ha explicat l'inspector en cap del cos dels Agents Rurals, Antoni Mur, aquest any s'han fet entre principi de desembre i la setmana passada 266 inspeccions a tot Catalunya, 66 de les quals han estat a les comarques gironines. En total, només hi ha hagut tres intervencions de flora, si bé en el cas de 165 caixes de molsa que es van comissar a Sant Cebrià de Vallalta, al Montnegre, no es va poder localitzar l'infractor. Per això s'han emès només dues denúncies, una a Querol (Alt Camp), per 91 branques de grèvol, i una altra a Llagostera, per haver collit 33 quilos de molsa. Les multes són de fins a 1.000 euros les faltes lleus, però s'hi ha de sumar l'avaluació del preu del producte i el cost de restauració del medi natural, podent arribar fins als 3.000 euros. Mur ha explicat perquè s'han reduït les incidències: “Mantenim la vigilància preventiva i dissuasiva, i quan detectem una extracció de grans dimensions és quan aixequem acta”, i tenint en compte la llei forestal de Catalunya aprovada el 2003.

Perjudicis per a l'entorn

Mur ha destacat que no es penalitza agafar alguna de les espècies en petites quantitats i per a usos domèstics. El problema és quan es fa de manera abundant i amb finalitats comercials, ja que així sí que es poden provocar danys al medi natural.

Per exemple, la molsa és un element clau per a l'ecosistema forestal ja que reté molta aigua i acumula nutrients, i serveix d'hàbitat per a animals petits i també per protegir el sòl de l'erosió. I el grèvol, l'altre gran atractiu vegetal nadalenc, és un arbre amb un gran interès ecològic perquè a l'hivern serveix de refugi i aliment per a moltes espècies de fauna salvatge. Per això és una espècie protegida i només se'n poden comercialitzar exemplars plantats en vivers o de restes de poda, i habitualment la que es ven aquí és d'importació. El vesc, la ponsètia i el galzeran no han sigut mai objecte de grans extraccions, perquè el que es ven s'importa.

LA XIFRA

66
inspeccions
han fet els Agents Rurals a les comarques gironines entre principi de desembre i el dia de Nadal.

LA FRASE

Abans de Nadal reforcem la presència en zones naturals on sabem que hi ha molta molsa i grèvol
Antoni Mur
inspector en cap del cos dels agents rurals
33
quilos
de molsa es van trobar a Llagostera, fet que va motivar una denúncia contra la persona per extracció il·legal.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.