Medi ambient

Recoder nomena la directora general que anul·larà els 80 km/h

Assumpta Farran, llicenciada en ciències físiques, serà la responsable de Qualitat Ambiental

La primera gran decisió del nou alt càrrec serà convocar la comissió rectora del pla de millora de l'aire a la regió de Barcelona

El govern aprovarà avui amb tota probabilitat, a proposta del conseller Lluís Recoder, el nomenament d'Assumpta Farran com a nova directora general de Qualitat Ambiental, l'alt càrrec que té la responsabilitat tècnica directa del pla de millora de la qualitat de l'aire a la regió de Barcelona, en què s'inclou la polèmica limitació de velocitat a 80 quilòmetres en 16 municipis de l'àrea metropolitana.

Assumpta Farran és llicenciada en ciències físiques amb l'especialitat de física de l'atmosfera i geofísica per la Universitat de Barcelona; màster en enginyeria ambiental per l'Institut Català de Tecnologia, i postgrau en química de l'atmosfera per la Universidad Nacional de Educación a Distancia. Va treballar al Departament de Medi Ambient entre 1993 i 1998, abans d'incorporar-se a l'Institut Català d'Energia.

La primera gran decisió que haurà d'adoptar Farran, possiblement aquesta mateixa setmana, serà la convocatòria d'una reunió de la comissió rectora del pla de millora de la qualitat de l'aire de la regió de Barcelona, un organisme format per sis departaments de la Generalitat, l'Autoritat del Transport Metropolità, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Foment.

En aquesta reunió es plantejarà la revisió del pla de millora de qualitat de l'aire, un document en vigor des del 2007 i que inclou 73 mesures per a la reducció de la contaminació. La revisió que defensaran els representants de la Generalitat eliminarà el límit de velocitat a 80 km/h en les vies ràpides a 16 municipis afectats per la contaminació. Per contra, la Generalitat proposarà incorporar una llista complementària de mesures per aconseguir els objectius de qualitat exigits per la normativa europea.

La Generalitat utilitzarà el nou pla de descontaminació com a argument davant la Comissió Europea per demanar una pròrroga en el compliment d'aquests objectius. Dades provisionals del 2010 indiquen que el nivell de contaminació es continua superant en òxids de nitrogen (vegeu el gràfic), motiu pel qual l'executiu comunitari manté obert un procediment sancionador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.