Medi ambient

Nuclear

Ascó, un cop més en el punt de mira

La central ha registrat en quatre dies dues “anomalies”, catalogació que eleva el risc de la majoria de successos, i s'exposa a una sanció

El CSN avisa que prendrà mesures i els ecologistes passen a l'atac

Dues anomalies, és a dir, dos successos de nivell 1 en l'escala internacional, en només quatre dies a la central d'Ascó, quan en els últims tres anys no se n'havia enregistrat cap d'aquesta rellevància; si bé un altre incident, el de la fuita de partícules, va ser catalogat el 2008 de nivell 2 i va posar Ascó tot just en el punt de mira en què ara, després d'un esforç per recuperar el prestigi, es podria tornar a situar. L'escala és de 0 a 7 (només Txernòbil ha estat un 7) i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha classificat de nivell 1, un graó per sobre de la gran majoria de successos notificables (de nivell 0, “sense significació per a la seguretat”), tant una maniobra incorrecta de dissabte passat, en una operació que es fa cada nou anys, com la desactivació puntual d'un sistema d'emergència de refrigeració per aigua per culpa de les gelades, dimarts passat. Fonts del CSN anuncien dues inspeccions específiques per conèixer amb detall què ha passat. Ahir, el ple del CSN va convocar la direcció general de seguretat nuclear de l'ens per analitzar el cas, i Ascó es podria enfrontar a una sanció si es demostra que els moviments indeguts en traslladar una comporta per damunt de la piscina que guarda el combustible irradiat es van fer a consciència, quan les especificacions tècniques diuen –segons el CSN– que la grua que va fer el moviment no el pot fer per sobre de la piscina si, com era el cas, la peça transportada pesa més de 1.000 quilos. El risc, quantitativament “baix”, hauria estat el dany a les barres d'urani gastat de la piscina, amb la conseqüent contaminació de l'aigua i l'exposició dels treballadors a dosis de radioactivitat majors de les habituals. “Encara que el risc sigui baix [i sense afectació a l'exterior], seria un succés que no es pot permetre”, alerten les mateixes fonts. Si l'operació es va planificar malament, es farà un pla perquè no es torni a produir. Si hi va haver negligència, hi haurà una multa.

Amb l'altre succés també es farà una investigació, perquè al cap i a la fi va afectar un sistema d'emergència, encara que no fos el principal sinó una redundància. Fonts de la central admeten que també les baixes temperatures s'han de preveure. “Hi continuarem treballant”, es comprometen. De fet, el mateix CSN reconeix una especial implicació de la nova direcció, arran de la fuita de partícules, amb la seguretat. Però el reguitzell de notificacions d'Ascó durant el 2010 (40% del parc nuclear estatal) juguen en contra seu, i això fa que els ecologistes hagin tornat a la càrrega: “L'ANAV [Associació Nuclear Ascó-Vandellòs] no ha extret cap lliçó de la fuita de partícules i la cultura de seguretat de la central segueix sent molt deficient”, disparava Greenpeace fins i tot abans de conèixer l'abast del segon incident.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.