Medi ambient

L'anticicló causa un descens de mig metre del nivell del mar

Les altes pressions deixen al descobert algunes zones del litoral

El fenomen és cíclic, tot i que habitualment es produeix al mes de gener

L'estació de l'Estartit disposa de dades des del 1990

A banda d'incrementar la contaminació atmosfèrica a les grans ciutats, l'anticicló que afecta des de fa més d'una setmana tot Catalunya ha provocat també aquests dies un descens del nivell del mar d'aproximadament mig metre a la pràctica totalitat de la costa. En el cas del descens del nivell del mar, però, l'efecte és habitual i totalment inofensiu per a la salut de les persones i els ecosistemes marins, segons les fonts consultades per aquest diari.

A la Porta de la Pau del port de Barcelona, per exemple, el nivell del mar se situava ahir clarament per sota del que és habitual, deixant al descobert estructures i animals marins –com els musclos de la foto superior– que fins fa unes setmanes es trobaven cobertes per l'aigua.

Josep Pascual, observador de l'estació meteorològica de l'Estartit, va explicar ahir a aquest diari que el mareògraf situat davant les illes Medes marca aquests dies un nivell mitjà de l'aigua 20 centímetres per sota del nivell 0 –nivell de referència. El mes de desembre, el nivell del mar va arribar a estar fins a 51 centímetres per sobre del nivell 0. Per tant, la diferència entre el nivell del mar del mes de desembre –en situació de baixes pressions– i l'actual seria de fins a 71 centímetres. Aquesta diferència explica per què aquests dies es poden veure davant les illes Medes àmplies zones de litoral amb roques cobertes d'algues al descobert (com es pot veure a la fotografia del propi Josep Pascual, a la dreta).

Les minves de gener

El descens del nivell del mar a causa de les altes pressions en aquesta època de l'any és conegut pels pescadors de la Costa Brava com “les minves de gener, encara que aquest any ha arribat amb retard”, explica Josep Pascual. Aquest fenomen va acompanyat sovint amb “un període de tranquil·litat que coneixen i agraeixen els pescadors”.

A banda del fenomen meteorològic puntual i cíclic provocat per les altes pressions, Pascual destaca que l'any passat es va registrar a l'Estartit la mitjana del nivell del mar més alta dels últims 40 anys, una dada que està relacionada amb l'elevació del nivell del mar global provocat pel canvi climàtic.

A més del trànsit, la millora de les Rodalies és també clau per millorar la contaminació
Jordi Hereu
alcalde de barcelona
Celebrem que la justícia investigui la contaminació a l'Estat espanyol
Joseph Hennon
portaveu medi ambient de la CE
És evident que amb més contaminació hi ha més malalts i morts per causes respiratòries
Juan ruiz Manzano
president societat pneumologia
Les mesures reals i concretes per a cada ciutat ofereixen bons resultats
Pedro Castro
president fed. estat de municipis
Farem plans de reducció de la contaminació amb les autonomies i els ajuntaments
Rosa Aguilar
ministra de medi ambient
La millor mesura és la renovació del parc de vehicles. Els cotxes antics són un 20% i contaminen el 80%
Luís Valero
president fabricants automòbils

La investigació de la fiscalia, embrionària

La investigació de la fiscalia sobre la contaminació de l'aire a Barcelona està en una fase molt embrionària, segons van aclarir ahir responsables del ministeri fiscal a la ciutat catalana.

La fiscalia de Barcelona espera rebre en els propers dies els informes recollits pel fiscal coordinador de Medi Ambient del Tribunal Suprem, Antonio Vercher, que dimecres va anunciar que havia iniciat una investigació sobre la qualitat de l'aire a Madrid i Barcelona quan va comprovar que les emissions superen els nivells permesos per la Comunitat Europea. Ahir mateix en va ser informada la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte. Quan la fiscalia de Medi Ambient de Barcelona analitzi aquests informes es decidirà si és necessari o no obrir unes diligències penals o derivar la investigació per la via contenciosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.