Medi ambient

Publicacions

Guia de rapinyaires pensada en català

El volum està il·lustrat amb imatges a tot color d'aquests ocells

Les obres que hi havia fins ara eren en anglès o traduccions

El segell Cossetània Edicions acaba de publicar el treball Rapinyaires de Catalunya. Conèixer-los i observar-los, la primera guia feta i pensada en català sobre aquestes aus. El seu autor, Màrius Domingo (Valls, 1962), l'ha confeccionat, perquè és el llibre que hauria volgut trobar a la botiga quan va començar a experimentar en el camp de l'ornitologia. “Aquesta guia pot ser ideal per a boletaires, ciclistes o muntanyencs que algun cop veuen un ocell que els desperta la curiositat i volen saber-ne més coses”, assegura aquest agent forestal de professió, que des de fa anys viu a Reus, on demà a la biblioteca Xavier Amorós (20 h) serà presentat el llibre.

La guia, il·lustrada amb fotografies a tot color, inclou una trentena d'espècies de rapinyares, “totes les que es poden trobar a Catalunya”, afirma l'autor, i també intenta desmuntar alguns mites o llegendes que defineixen massa sovint els rapinyaires com ocells de mida impressionant o que afirmen que els voltors troben les preses atrets per l'olor. “Hi ha rapinyaires que amb les ales obertes fan tres metres, però sense alçar el vol són com un gall dindi, i els voltors no tenen olfacte, perquè si en tinguessin se'ls faria impossible acostar-se a la pudor de carn putrefacta”, explica l'ornitòleg que, en canvi, certifica altres característiques atribuïdes a aquests ocells, com la poderosa visió que els permet detectar preses a molta distància.

La guia Rapinyaires de Catalunya permetrà al lector conèixer els detalls de totes les espècies que es poden trobar en aquest territori “i també on es poden localitzar”, puntualitza l'autor, amb les característiques i detalls de cada ocell.

Màrius Domingo, que anteriorment ja havia publicat altres volums com Els ocells a l'Alt Camp, Els ocells al Camp de Tarragona o Els ocells al Pallars Sobirà, va iniciar-se en la ciència de l'ornitologia quan només tenia 14 anys. Des d'aleshores, i a partir de l'observació personal i de llibres especialitzats, la majoria editats en anglès, ha elaborat una àmplia base dades especialment interessant que ha fet que presentés ponències a Portugal i a l'Estat espanyol. Els seus treballs són reconeguts, perquè tenen una marcada orientació proteccionista amb estudis realitzats sobre l'impacte d'infraestructures, seguiment de reproduccions, treballs biogeogràfics o plans de gestió. Màrius Domingo prepara altres treballs relacionats amb la natura, com la guia Excursions del Baix Camp, que Cossetània Edicions publicarà en la col·lecció Azimut i un altre treball sobre fotografia.La guia Rapinyaires a Catalunya també es presentarà a Barcelona i a Montblanc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.