Medi ambient

La jutgessa imputa els caps d'Ascó per la fuita del 2007

Crida a declarar dos exdirigents i el cap d'explotació per presumptes delictes contra el medi ambient i la seguretat col·lectiva i dels treballadors, i per falsedat documental

La magistrada de Gandesa obre una investigació a fons

La titular del jutjat de primera instància de Gandesa ha obert diligències prèvies contra els tres màxims responsables de la central nuclear d'Ascó el novembre del 2007 –s'hi va produir la fuita de partícules radioactives que no va transcendir fins a l'abril del 2008–, als quals, arran d'una denúncia de la fiscalia de Tarragona, imputa els presumptes delictes d'exposició a radiacions per imprudència, delicte ecològic, contra la seguretat en el treball i de falsedat documental; i també contra l'inspector resident del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en aquell moment, en aquest cas només pels delictes d'exposició a radiacions i ecològic.

A declarar d'aquí a un mes

La jutgessa, la mateixa que instrueix el cas de la mort de cinc bombers en l'incendi d'Horta de Sant Joan, ja ha citat a declarar l'exdirector de la central Rafael Gasca i l'excap del servei de protecció radiològica de la planta Francesc González el dia 21 de març. Tots dos van ser destituïts quan es va conèixer l'escandalosa gestió de l'incident. La denúncia del fiscal parlava de “negligències i omissions inacceptables”, després que es manipulessin els sensors de radiació i això impedís que s'activés l'alarma per la presència de partícules ionitzants en el sistema de ventilació, que van acabar sortint a l'exterior de la planta.

El cap d'explotació de la central, Jordi Sabartés, i l'inspector titular del CSN, Antonio Garcia, que encara mantenen els seus càrrecs actualment, hauran de declarar quatre dies més tard, el 25 de març.

Prèviament, abans de cinc dies, la jutgessa reclama a la direcció de la unitat I d'Ascó còpies de diversos procediments de funcionament, entre els quals, el manual de càlcul de dosis –radioactives– a l'exterior. També, les dades de “l'empresa que va dur a terme el desmuntatge i muntatge dels tubs del sistema de ventilació el 19 de desembre del 2007”, un mes després de la fuita.

La magistrada vol revisar igualment, i així ho sol·licita al govern espanyol, l'informe que Endesa –propietària única d'Ascó I– va adjuntar a les al·legacions presentades en el procés administratiu resolt amb la històrica sanció de més de 15 milions a l'elèctrica. El CSN també ha de fer arribar al jutjat de Gandesa, entre altres coses, els informes mensuals d'explotació d'Ascó I entre novembre del 2007 i maig del 2008, ja que la jutgessa vol comprovar “la informació remesa per ANAV [la societat que gestiona Ascó i Vandellòs]” sobre el calibrament dels sensors de radiació.

Peritatge independent

La interlocutòria també obre un procés paral·lel perquè es personin possibles perjudicats per la fuita, i preveu la possibilitat d'establir una fiança de responsabilitat civil a ANAV. En la resolució, a més, s'accepta la petició del fiscal de citar a declarar molts testimonis, des d'operaris i caps d'unitat fins al director general d'Energia de la Generalitat o l'actual director de la central d'Ascó, César Candás, passant per la representació d'Hidesa, empresa que té una planta al Baix Camp on va arribar un camió amb partícules radioactives. Se citen a declarar (el 28 de març) els inspectors del CSN que van treballar a la central després que es detectés l'incident, però també es demana un informe independent de tres pèrits judicials sobre el risc per a les persones i el medi que va suposar la fuita.

Fonts d'ANAV no van voler valorar ahir el pas endavant de la jutgessa i es van limitar a oferir “col·laboració” a la justícia. Els denunciants que havien portat el cas a fiscalia, Greenpeace i el parlamentari d'ICV Joan Herrera, van celebrar les imputacions. Herrera confia que la investigació acabi amb l'assumpció de responsabilitats, “incloses les penals”. Els delictes estipulats comporten penes de 6 a 16 anys de presó. Greenpeace assegura que “es va posar en risc la població”.

Castella i Lleó demana que Garoña no tanqui

Les corts de Castella i Lleó van aprovar ahir amb els vots en contra del PSOE una proposició no de llei que demana que es reconsideri el tancament de la central de Garoña, previst per al 2013.

Campanyes a favor i en contra dels 60 anys

La fundació ecològica Equo enceta una campanya a les xarxes socials contra l'allargament de la vida de les centrals. En canvi, la FAES, vinculada al PP, advoca per centrals de 60 anys i nous emplaçaments.

La CANC pressiona el govern i titlla CiU d'“esquizofrènica” perquè avala Vidal

Membres de la coordinadora anticementiri (CANC) es van reunir ahir amb el delegat del govern a l'Ebre, Xavier Pallarès, de qui van esgarrapar el compromís de traslladar a Presidència la petició que Artur Mas faci una declaració explícita contra la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus. No van aconseguir, però, que Pallarès, president de CDC a l'Ebre, retiri el suport a la llista que el convergent Rafel Vidal encapçalarà a Ascó el 22-M.

La candidatura de Zarra, sota sospita segons IU

IU ha demanat a la Comissió Europea que investigue la violació de directives en relació amb la candidatura de Zarra a l'MTC, en situar-la en una zona d'alt valor mediambiental i amb risc d'inundacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.