Medi ambient

La contra

Pagès busca combustible

El sector estudia alternatives per esquivar l'augment del preu del gasoil agrícola, uns 26 cèntims en només un any, i comença a assajar la utilització de la biomassa

Des de sempre s'han utilitzat la llenya i altres productes vegetals com a font calorífica, sigui per cuinar, per a calefacció i en processos industrials. L'extensió dels combustibles fòssils propiciada per una tecnologia més moderna, precisa i més barata va fer caure en desús aquest recurs natural i va deixar-lo relegat a un percentatge molt petit, per bé que mai no va desaparèixer del tot, ja que en algunes indústries i explotacions sempre s'ha continuat aprofitant com a font barata d'energia. El retorn als orígens ara ja no es planteja com una alternativa, sinó com una necessitat. Les energies fòssils s'esgoten, el preu del gasoil agrícola no fa més que pujar i la situació d'inestabilitat als països productors alimenta aquest increment. Només una dada. El gener de l'any passat el preu del litre de gasoil agrícola era de 0,71 euros el litre i ahir el cost del gasoil ja se situava en els 0,97 euros el litre.

El sindicat Unió de Pagesos va difondre el setembre de l'any passat un estudi de viabilitat econòmica en què es plantejava la substitució gradual del gasoil per biomassa a les explotacions agràries. L'estudi, fet amb el suport de la Fundació Biodiversitat, pretenia conscienciar el sector de les bondats de les energies renovables. En l'estudi es donaven eines perquè els professionals del camp poguessin valorar els costos de la inversió, l'amortització i els beneficis tant en l'àmbit de l'explotació com mediambientals que ofereix la biomassa com a font d'energia, és a dir, de triturar les restes vegetals i convertir-les en un subproducte que es pugui utilitzar en calderes per obtenir calor per a calefacció, aigua calenta sanitària o per generar electricitat. A meitat de mes, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC-COAG) va posar sobre la taula la mateixa recomanació en el decurs del Seminari Estatal de la Vinya i el Vi que es feia a Sant Cugat Sesgarrigues.

Els crits d'alerta comencen a donar resultat. Aquesta setmana Freixenet ha explicat que està treballant per aprofitar les restes de la vinya, com ara els sarments o els ceps vells, per convertir-les en biomassa. Les primeres proves les va fer als terrenys que té a Sant Cugat Sesgarrigues i després han continuat a Masquefa. Ara el material assecat es manté en piles en espera que es faci la inversió necessària per adquirir les calderes amb les quals es pugui fer servir el material. A Freixenet comencen a pensar a adquirir-les per a la calefacció, però també per generar aigua calenta i vapor per netejar els dipòsits i les conduccions del celler elaborador. De moment, s'ho pensen i ofereixen la biomassa per a qui la vulgui comprar. Cada tona d'aquesta biomassa equival a uns mil litres de gasoil. Tant de bo siguin més els que s'ho pensen. La tona de biomassa ahir es pagava a 970 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.