Medi ambient

El TSJC suspèn la implantació del mapa eòlic de Catalunya

La mesura cautelar s'ha pres a instàncies de l'Associació Respectem l'Albera i la Iaeden

Les entitats naturalistes empordaneses van presentar un contenciós contra les zones d'instal·lació de parcs aprovades pel tripartit

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) ha suspès la implantació del mapa eòlic de Catalunya que va aprovar el govern tripartit l'1 de juny de l'any passat, i que determinava set zones de desenvolupament prioritari de parcs eòlics, les ZDP. La resolució de l'alt tribunal és conseqüència del recurs contenciós administratiu que van presentar entitats naturalistes empordaneses contra la decisió del Departament de Medi Ambient.

L'Associació Respectem l'Albera (ARA) i l'Associació Alt-empordanesa per a l'estudi i la defensa de la Natura (Iaeden) reclamaven en el seu recurs al TSJC que mentre no arribi una sentència se suspengués el procés per evitar que quan hi hagués resolució els molins ja estiguessin instal·lats. El jutge ha fet cas de la petició i deixa de moment sense efecte l'acord de govern del mes de juny.

L'avaluació ambiental

En concret, el tribunal diu que una planificació d'aquestes característiques ha d'incloure una avaluació ambiental “per imperatiu comunitari”, ja que hi ha una directiva europea de juny del 2001 que ho preveu. Precisament, segons ha explicat l'advocat de les entitats naturalistes, Benet Salellas, aquest era un dels arguments que defensaven ARA i Iaeden en el contenciós presentat al TSJC. Per la seva banda, la Generalitat va considerar que no calia aquest informe.

Salellas entén que la mesura cautelar de l'alt tribunal deixa en suspens tot el procés fins que hi hagi una sentència definitiva, i per tant, també l'adjudicació dels nous parcs a grups empresarials. Per a la portaveu de la Iaeden, Bàrbara Schmitt, la importància de la decisió judicial és, precisament, que no es podrà fer cap més pas fins que hi hagi una resolució definitiva. “El problema dels contenciosos és que quan hi ha sentència ja està tot fet, però ara no serà el mateix”, afegia Schmitt.

Resolució final, pendent

La sentència final al recurs de les entitats naturalistes podria tardar entre dos i tres anys. En la decisió definitiva, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya haurà de decidir també sobre els altres arguments que van presentar les entitats en el recurs contenciós. En concret, ARA i Iaeden també plantejaven que el govern no havia tingut en compte la ciutadania a l'hora de decidir i que la ZDP de l'Empordà afecta espais d'interès natural.

LA XIFRA

769
megawatts
de potència és el que preveu el mapa eòlic aprovat per l'anterior govern de la Generalitat.

LA DATA

01.06.10
va ser el dia en què
el govern de la Generalitat va aprovar les zones de desenvolupament prioritari

Set zones per instal·lar parcs

Les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) que va aprovar l'1 de juny del 2010 l'anterior govern de la Generalitat preveuen la instal·lació de 769 megawatts de potència en set espais de Catalunya, la majoria a la meitat sud del país i una al nord, a l'Alt Empordà. Després de mesos de negociacions el govern tripartit va retallar la proposta del mapa eòlic a la comarca de l'Alt Empordà, que va ser una de les més polèmiques per la seva proximitat a l'Albera, i va deixar pendent d'aprovar la zona de desenvolupament del Priorat i el Baix Ebre.

Després d'aquesta aprovació del mapa eòlic, el govern tripartit encara va fer un pas més i va concedir la construcció dels parcs a diferents empreses licitadores. L'establiment de les ZDP responia a la voluntat del tripartit de complir el pla d'energia, que recollia que l'any 2015 la potència eòlica instal·lada a Catalunya havia de ser de 3.500 megawatts. L'objectiu del mapa eòlic era simplificar els tràmits administratius per implantar els parcs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.