Medi ambient

barcelona

La FAVB considera irregular l'adjudicació de la gossera

La federació de veïns creu que abans d'adjudicar el projecte cal aprovar la modificació del pla urbanístic de Montjuïc

El govern defensa que es poden tramitar paral·lelament els dos expedients

La construcció del parc d'acollida d'animals de companyia, aquesta vegada a Montjuïc, obre un nou enfrontament entre l'Ajuntament de Barcelona i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que dóna suport a les reivindicacions de les associacions veïnals properes a la muntanya, que des del primer moment van mostrar el seu rebuig a aquest equipament per l'impacte que podria suposar en l'indret.

Els veïns, però, veuen ara una nova escletxa per rebutjar la construcció; la tramitació, per concurs restringit, que s'ha seguit per adjudicar de manera provisional el projecte executiu al despatx Forgas Arquitectes mentre encara és obert el procés de modificació del pla general metropolità a la muntanya de Montjuïc. “El calendari no sembla lògic ni de sentit comú, tenint en compte que l'esmentat projecte ha de comptar amb una modificació del planejament, ja que els terrenys on es vol situar la gossera estan qualificats com a zona verda i s'haurien de requalificar com a equipaments”, segons es diu en el comunicat de la FAVB.

La regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, que ahir es va mostrar disposada a reunir-se amb els veïns, assenyala que des del punt de vista jurídic no hi ha cap inconvenient per poder tramitar els dos expedients de manera paral·lela. L'objectiu d'iniciar aquests dos tràmits és disposar de feina feta un cop s'aprovi la modificació provisional del pla urbanístic, que “previsiblement" es pot produir en el pròxim ple, el dia 25, segons Mayol. La regidora recorda que serà feina del nou govern municipal la construcció d'un equipament que fa vuit anys que s'endarrereix a causa, principalment, dels obstacles per trobar un emplaçament. El primer lloc triat va ser rebutjat perquè era fora de Barcelona, i el segon, per la pressió social de veïns i associacions del districte de Sarrià Sant Gervasi, a tocar de la plaça de l'Oreneta.

Mayol també recorda que es va comprometre amb els veïns del districte de Sants a iniciar una modificació global de tota la muntanya i no pas únicament de l'àmbit de la gossera –malgrat que tenia majoria al govern per fer-ho amb el suport d'ERC–, per tal que “els veïns disposessin d'una visió global del que suposa la construcció d'aquest equipament a tota la muntanya”, assenyala. Mayol reconeixia ahir un cop més la dificultat que suposa la construcció d'aquest centre al bell mig de la ciutat, però va assegurar que precisament per aquest motiu el nou parc d'acollida serà una edificació exemplar que minimitzarà qualsevol impacte ambiental a la zona. Aquests criteris també suposen un encariment del cost. “Si volem l'equipament a Barcelona, hem de reduir els impactes, i això costa diners”, assenyala. Es calcula que el cost de la gossera serà d'uns 7 milions d'euros.

L'impacte de la gossera a la muntanya és un altre dels arguments que els veïns al·leguen per oposar-se a l'equipament. A banda del soroll, els veïns consideren que el simple fet d'ocupar sòl al costat dels penya-segats, hàbitat comú d'espècies amenaçades com per exemple el falcó i el xoriguer, agreujarà la situació d'aquests ocells.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.