Medi ambient

medi ambient

La Selva inaugura la nova planta de compostatge

La instal·lació de Santa Coloma de Farners s'ha millorat i ampliat

S'han invertit 7,3 milions d'euros per reconvertir la deixalla orgànica en adob

El cost de millora i ampliació de la planta de compostatge de santa Coloma de Farners ha representat un cost de 7,3 milions d'euros. Es tracta d'una superfície de 20.000 metres quadrats que tindrà una capacitat per tractar 12.500 tones de matèria orgànica cada any. Suficient per a tota la comarca de la Selva. A més, segons el president del Consell Comarcal, Jordi Gironès, està capacitada per atendre demandes d'altres comarques. L'alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà, va dir que el municipi ha estat pioner en el reciclatge de matèria orgànica, ja que l'any 1999 es va apostar per aquest servei, malgrat les molèsties, com la pudor. La instal·lació disposa de tecnologia suficient per evitar-les. El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va aconsellar la recollida porta a porta. Els alcaldes, però, no ho veuen tan clar pel cost que representa la recollida i opten per la feina de conscienciar els ciutadans que separin ells mateixos les deixalles.

LA XIFRA

7,3
milions d'euros ha estat la inversió que la Generalitat ha destinat a la nova planta de compostatge de la Selva.

La implicació dels veïns

La planta de compostatge de Santa Coloma per ser efectiva necessita la implicació directa dels veïns. Si la gent no s'acostuma a separar la matèria orgànica de la inorgànica, l'equipament perd el seu sentit. Es tracta de reconvertir les deixalles orgàniques en adob per a agricultors i jardiners. Tampoc té gaire sentit que només s'inverteixi en determinades comarques, com la Selva, que va apostar per aquesta fórmula el 1999, un any després que el govern de la Generalitat aprovés una llei que estableix que els municipis de més de 5.000 habitants han d'apostar per les deixalles selectives. De moment, el govern català encara no té calendari ni cap pla de previsions perquè la fórmula s'acabi implantant a tot Catalunya. De moment només n'hi ha a Olot, Santa Coloma i Solius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.