Medi ambient

meteorologia

Un tren descarrila en topar amb una roca, a Vacarisses

L'accident es va produir ahir al vespre abans de l'estació de Torreblanca, a la línia R4, i va provocar deu ferits lleus

La pluja també causa un despreniment en una carretera a Rubí

Un tren de la línia R4 de rodalies de Renfe va tenir, ahir a dos quarts de nou del vespre, un accident en topar contra una pedra de grans dimensions que va caure a la via per un despreniment de terres després de les intenses pluges en una zona poc accessible abans d'arribar a l'estació de Torreblanca, a Vacarisses (Vallès Occidental). L'accident va causar deu ferits lleus, entre els quals hi havia el conductor del comboi procedent de Martorell, que es va fer una luxació a l'espatlla.

La direcció general de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat va activar el pla per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat) i els serveis d'emergència sanitaris van traslladar els ferits. La topada va provocar que descarrilés el primer vagó, en el qual viatjaven unes 25 persones, i que es visquessin algunes escenes de confusió, ja que els viatgers no sabien ben bé en quin tram del recorregut de la línia fins a Manresa eren perquè ja era fosc. Segons va explicar l'alcalde de Vacarisses, Carles Canongia, la intenció inicial era traslladar la cinquantena de passatgers en autocar, però el terreny abrupte i les dificultats per accedir-hi van fer que finalment Renfe i Adif mobilitzessin personal especialitzat de circulació, seguretat i infraestructures per desplaçar-hi dos trens buits per poder transportar els passatgers cap a l'estació de Terrassa i, des d'allà, continuar el recorregut amb autocars en direcció a Manresa. El transbordament de passatger del tren accidentat va acabar a les 22.10 hores.

Tècnics d'Adif també estaven treballant sobre el terreny per elaborar l'informe que determini exactament què va provocar la caiguda de la roca. Tot fa pensar, però, que la pluja va ser la que va provocar que la roca caigués damunt la via, afectant també la catenària de l'altra. A causa de la incidència, el servei de la línia R4 de rodalies es va suspendre entre Terrassa i Manresa. Renfe, però, va posar un servei alternatiu d'autocars per cobrir aquest recorregut. A l'hora de tancar aquesta edició encara no s'havia restablert el servei, ja que amb maquinària i personal especialitzat havien de retirar el tren accidentat i fer el treballs de reparació.

Despreniment a Rubí

A Rubí, el mur de sorra que suporta el tram de la calçada de la C-1413a més proper a la rotonda de Cova Solera va cedir com a conseqüència de les pluges més recents. A causa d'aquest incident, dimarts es va haver de tallar un dels carrils d'aquesta via, el més proper a la riera –en direcció a Sabadell–, de manera que només està permès el pas de vehicles en direcció a Molins de Rei. Els vehicles de gran tonatge s'han de desviar per la via interpolar, mentre que els turismes han de passar pel carrer d'Edison –en direcció al 25 de Setembre– o bé per l'avinguda de Cova Solera –en direcció a Can Fatjó i Sant Jordi Parc–. Les obres de condicionament encara poden durar uns dies.

Les línies 3 i 6 del servei d'autobús urbà també han quedat afectades i han hagut de modificar el seu itinerari habitual. Els autobusos de la línia L3 passen per l'interior de l'illa de vianants, cosa que ha provocat que s'anul·li provisionalment la parada de l'Escardívol. En el cas de la línia 6, els autobusos passen per l'altre costat de la riera per evitar el tram de la calçada tallat. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la direcció general de Carreteres de la Generalitat estan estudiant la possibilitat d'afermar la zona afectada amb la construcció d'un mur de formigó.

Pluges de rècord

La intensitat de les pluges d'aquests últims dies és molt poc freqüent en aquesta època de l'any. A Cabrils, al Maresme, o a la ciutat de Barcelona van caure 2,5 l/m² per minut, uns valors que són més habituals durant la tardor. Dimarts al matí, durant més d'una hora, l'aigua va caure amb força i això va provocar que baixessin les rieres i que les onades s'emportessin la poca platja que quedava a Premià de Mar, a Cabrera i a Vilassar de Mar.

A Barcelona, es feia difícil travessar els carrers, perquè l'aigua s'acumulava a la calçada. La tempesta va anar acompanyada d'una gran quantitat de llamps, trons i calamarsa, i es van registrar 48 l/m² en una hora al barri del Raval. L'episodi de precipitacions de dilluns i dimarts, però, es va concentrar a la zona del Montseny i a la serralada transversal: Guilleries, Collsacabra i Puigsacalm. A Viladrau es van superar els 300 l/m² i al Parc Natural dels Ports es va arribar als 292.

Per altra banda, l'episodi de pluges acaba amb un mort. Els fets van passar ahir a la localitat de Pollestres, prop de Perpinyà. L'home travessava una riera amb cotxe i l'aigua el va arrossegar.

Una altra característica del temporal ha estat el fort onatge. El vent de component est es va mantenir durant força hores. Així, les boies oceanogràfiques van mesurar un onatge superior als 3 metres d'altura a la meitat nord de la costa, amb una onada màxima de 5,5 metres que es va registrar a Blanes dimarts a la tarda. La neu també ha fet acte de presència i el gruix màxim es va registrar a l'estació d'Ulldeter, 54 centímetres, i a Malniu, 50.

Per avui s'espera que el temps millori i que l'atmosfera s'estabilitzi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.