Medi ambient

la crònica

Susqueda o l'Iguaçú?

El pantà de Susqueda té un indubtable poder d'atracció. La magnitud d'aquesta obra d'enginyeria impressiona, i més quan hi ocorren fenòmens excepcionals. Com el d'aquests dies. Veient la imatge que il·lustra el text, es podria pensar que són turistes a l'Iguaçú, al Niàgara o a qualsevol cascada de renom mundial. Però es tracta de Susqueda, on des de dijous, centenars de curiosos es desplacen per veure com l'aigua del pantà vessa per sobre de la presa. L'espectacle feia quinze anys que no es produïa, i és impressionant comprovar com l'aigua cau a plom des de 135 metres, i arriba a esquitxar els que ho observen des de dalt de tot.

Ahir, tan bon punt s'enfilava la carretera cap al pantà ja s'hi veia un trànsit molt superior a l'habitual, quan difícilment et creues amb un parell de vehicles. Resseguint el riu, i Pasteral amunt, el Ter baixava amb molta força. Allà on sol córrer un fil d'aigua, s'hi veien els arbres arrencats per la força del riu. I, un cop a dalt, el lateral de la presa era un aparcament improvisat. Un tècnic d'Endesa, que estava treballant en la instal·lació d'una línia de fibra òptica, explicava: “Avui no para de pujar i baixar gent, hi havia moments en què no es podia ni aparcar a dalt!”. I la gent, equipada amb càmeres fotogràfiques, anava amunt i avall comentant la jugada i retratant la cascada. Hi havia curiosos i molts aficionats a la fotografia, per la quantitat de trípodes que es veien. Fins i tot n'hi havia un que feia broma i proposava “muntar un chiringuito” per vendre-hi begudes i pipes, i fer calés en temps de crisi. Un altre dels que havien pujat fins a dalt venia de Premià, i recordava que quan feien la presa havia filmat alguns treballs amb una Super 8.

Per avui l'ACA manté la previsió que el pantà continuarà sobreeixint, tot i que els nivells d'aigua de Sau i Susqueda ja havien baixat una mica. El desembassament de fins a 400 metres cúbics per segon des de dimarts a la nit ha permès fer una mica de lloc per a l'aigua que arriba a Sau, que ahir estava al 97%. Susqueda superava el 100%, amb 239 hectòmetres cúbics embassats sobre els 233 que té de capacitat. Boadella estava al 96%. La cota de Susqueda marcava ahir 351,6, i el seu màxim històric va ser 352,7 el desembre del 1996. Des d'ahir, però, l'aigua que es desembassava de Susqueda ja havia baixat fins a 230 m³/s, i la que es deixava anar de Sau eren 272. Encara no se sabia si la presa continuaria vessant demà, o si avui els nivells ja baixarien. Si continua com ahir, demà Susqueda serà un dels principals punts turístics de les comarques gironines.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.