Medi ambient

vilanova i la geltrú

La pol·lució al Tacó ja està per sota de la del centre de la vila

L'empresa Cemex va tancar el forn a mitjan any 2009 i la contaminació al nord de la ciutat s'ha reduït a menys de la meitat

Els veïns i l'Ajuntament demanen a la Generalitat la retirada de la llicència de la fàbrica de ciment

Els índexs de contaminació al barri del Tacó es van reduir durant el 2010 a menys de la meitat, després del tancament dut a terme per Cemex del forn de fabricació de ciment blanc. L'any passat, la pol·lució registrada al nord de Vilanova i la Geltrú era inferior a la que mostren els captadors de partícules de pols en l'aire de la plaça de la Vila: dels 144 dies que es va controlar la contaminació de l'aire al centre de la ciutat, dos dies es van superar els 50 micrograms per metre cúbic de pols, el límit legal per a la protecció de la salut, i dels 237 dies en què es van fer mesuraments al barri del Tacó, no es va superar el límit cap dia. Els veïns es mostren molt satisfets amb el canvi, però demanen mesures per blindar aquesta situació i que no es pugui reprendre la fabricació a les instal·lacions del polígon Masia Barreres. Així, els veïns i l'Ajuntament han demanat formalment a la Generalitat la retirada de la llicència mediambiental a Cemex per tal que la fàbrica en sol·liciti una de nova per a l'activitat que fa actualment, que és l'emmagatzematge i distribució de ciment.

El forn de Cemex es va aturar la primavera del 2009, però durant els mesos següents els molins van continuar treballant. El 2010 ha estat el primer any que la fàbrica de ciment no ha produït i els registres dels captadors han mostrat un canvi radical de la tendència: “La mitjana de l'any no arriba als 23 micrograms, uns valors que no havíem tingut mai al barri. El 2009, la mitjana ja es va reduir notablement, fins als 41, i això que l'activitat no es va aturar fins a l'agost”, explica Alfredo Villa, president de l'Associació de Veïns del Tacó. El portaveu dels veïns recorda que, per exemple, l'any 2007, la mitjana anual se situava en 62 micrograms, quan el límit que estableix la llei per a la mitjana anual és de 40, i el límit diari s'havia superat en un centenar de jornades: “Els veïns sempre hem mantingut que tots els problemes venien per la fàbrica de ciment i les dades ens donen la raó, perquè ara tenim la mateixa influència de les obres d'urbanització de l'entorn, de la carretera, de l'autopista, del conreu, de la pols que porta el vent del Sàhara...”.

Precisament per això, els veïns, amb el suport de l'Ajuntament, han demanat la retirada de la llicència mediambiental a Cemex: “Volem que en demanin una de nova, adequada a l'activitat que fan ara, perquè aquella es va concedir amb la condició que fessin unes actuacions de millora que mai van arribar a fer. Volem assegurar-nos que no reprendran la fabricació de ciment qualsevol dia amb unes instal·lacions encara més obsoletes, que no venguin les instal·lacions a una altra firma que posi en marxa el forn i estarem alerta perquè no puguin desenvolupar cap altra activitat nociva i que no estigui acceptada pel pla general”, apunta Villa.

LA XIFRA

22,8
micrograms
de pols a l'aire és la mitjana registrada el 2010 al Tacó. Dos anys abans, la xifra es triplicava.

LA FRASE

Volem assegurar-nos que no tornaran a fabricar ciment ni implantaran cap altra activitat nociva
Alfredo Villa
president de l'associació de veïns del Tacó

“Els veïns ja fem vida normal”

Encara no fa dos anys que Cemex va decidir tancar definitivament el forn de ciment blanc, però els veïns han vist que el dia al dia al barri ha canviat, especialment en el darrer any, quan l'activitat de les instal·lacions es va limitar a la distribució de saques. “La vida al barri ha canviat radicalment, ja no recollim pols blanca quan escombrem, ni hi ha la por d'estendre roba a la nit i trobar-la convertida en cartró al matí, els veïns podem aparcar el cotxe al carrer sense témer que aparegui una capa blanca al sostre que no es pot treure amb res”, comenta Alfredo Villa, de l'associació de veïns. En aquest sentit, els veïns lamenten que hagi estat una decisió estrictament de política econòmica de l'empresa la que els hagi afavorit per aconseguir el seu objectiu: “Tenim clar que sense la crisi no estaríem ara així, perquè la fàbrica tenia el favor de tots els estaments, especialment de la Direcció de Qualitat Ambiental de la Generalitat, que no els va obligar a complir amb els requisits que ells mateixos els van imposar amb la concessió de la llicència mediambiental per l'adequació de les instal·lacions. Per això i perquè no sabem quins plans tenen amb la fàbrica, volem que se'ls retiri la llicència”, reitera Villa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.