Medi ambient

terrassa

Proposen crear una anella verda per preservar l'entorn

projecte

La intenció és incloure tots els parcs periurbans planificats el 2003 i que no s'han executat en una proposta que eviti la degradació dels espais i els potenciï

Volen que entitats i associacions del municipi hi diguin la seva

El Grup per la Protecció dels Espais Naturals a Terrassa (Gpenat) vol preservar l'entorn natural del municipi creant una anella verda, semblant a la que està funcionant a Vitòria, que inclogui tots els parcs periurbans previstos en pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de l'any 2003 i que s'articuli mitjançant un pla únic d'ordenació i gestió de l'entorn natural i agrícola. Un dels integrants del Gpenat, Guillem Domingo, explica que aquesta és una proposta inicial per debatre a la ciutat amb la intenció no només de preservar els espais, sinó de crear “una marca forta” que permeti implantar-hi activitat agrícola, equipaments per al lleure a la natura, i crear i millorar itineraris per fer-hi excursions ja sigui a peu o en bicicleta, entre altres qüestions, a més de tenir una brigada específica per garantir el seu manteniment. És a dir, que combini la protecció del medi natural, evitant processos de degradació, amb l'oci.

L'entitat critica que el consistori va planificar una sèrie d'actuacions per preservar l'entorn l'any 2003, posteriorment incloses al pla de mandat del govern tripartit i al pla d'acció ambiental, però que a l'hora de la veritat no ha traduït cap d'aquestes propostes en “accions concretes” i consideren que l'espai natural del municipi “ha estat el gran oblidat de les polítiques mediambientals i urbanes”. A més, defensen que un pla únic d'ordenació i gestió de l'entorn natural i agrícola permetrà tenir un instrument que integri “la dispersió de propostes” que plantejava el POUM, ja que en algunes zones preveia l'elaboració de plans especials de com havien de ser els parcs periurbans, i en canvi, en d'altres, com amb la posada en funcionament del parc agroforestal al nord de la ciutat l'octubre d'enguany –una proposta sorgida dels pressupostos participatius del 2006–, no s'ha fet cap pla especial.

La intenció del col·lectiu és que les diferents entitats del municipi aportin les seves idees al projecte de l'anella verda, sobretot les veïnals, les excursionistes i els col·lectius que fan ús d'aquests espais habitualment per a activitats relacionades amb la bicicleta, per exemple. Per aquest motiu presentaran la iniciativa el pròxim 3 de maig en un debat a les set de la tarda al Centre Excursionista de Terrassa, en un acte al qual també han convidat representants de les diferents formacions polítiques.

Sense parcs periurbans del POUM

Els pla d'ordenació urbanística (POUM) de Terrassa del 2003 i el primer pl de mandat del tripartit preveien envoltar el municipi de 800 hectàrees de parcs periurbans per evitar el seu creixement. Es preveia fer plans especials al torrent de la Betzuca i la Grípia, al costat del camp de golf; a la serra de Galliners, i a Can Poal de les Carbonelles. A l'hora de la veritat, però, no se n'ha executat cap, tot i que en el cas del de la Betzuca i la Grípia, havia de servir per unir la zona hortícola i de lleure de Mossèn Homs amb el centre de difusió ambiental i el parc de Torre-sana. Es va encarregar al geògraf Josep Germain l'estudi previ i el recull d'informació i la intenció del consistori era convocar un concurs internacional per poder redactar el pla especial. El 2007 es va desestimar la idea del concurs d'idees i es va dir que s'encarregaria el disseny a l'arquitecte Manuel de Solà-Morales –coordinador de la redacció del POUM i del disseny del parc de Vallparadís–, però des d'aleshores no ha transcendit res més de la proposta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.