Medi ambient

Energia

L'Estat afirma que tancarà les nuclears que no siguen segures

El senador flixenc Pere Muñoz reclama a Rubalcaba la revisió dels plans d'emergència nuclear

Esquerra sol·licita un estudi sobre el risc sísmic i d'inundacions

El vicepresident primer del govern de l'Estat i ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar ahir al Senat que si alguna central nuclear espanyola no supera les proves de resistència serà “immediatament tancada”. Rubalcaba va assenyalar que les proves de resistència es faran abans de l'estiu, un cop el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) haja dissenyat els tests que va anunciar la Unió Europea després de l'accident de Fukushima, al Japó.

Rubalcaba va fer aquestes declaracions en resposta a una pregunta del senador flixenc de l'Entesa Catalana de Progrés, el republicà Pere Muñoz. En aquest sentit, Muñoz li havia preguntat si l'executiu estatal tenia previst “revisar i actualitzar” els diversos plans d'emergència nuclear, atenent la inquietud que el desastre de la planta japonesa ha provocat en els municipis de les zones properes a les centrals. Segons el ministre, la revisió dels plans s'està fent en col·laboració amb els ajuntaments i les comunitats autònomes.

En la seua intervenció, Muñoz va recordar que just ahir es complien 25 anys de l'accident de Txernòbil, i que casa seua, a Flix, es troba a només tres quilòmetres del complex nuclear d'Ascó. L'exalcalde flixenc va advertir, també, que a la zona d'influència de la central no s'han fet proves de megafonia ni simulacres, tot i que a Ascó s'han produït incidents tan greus com la fuita de partícules radioactives del novembre del 2007. Muñoz va plantejar que cal resoldre les mancances econòmiques del servei de Protecció Civil, així com professionalitzar els responsables dels plans d'emergència exterior. Segons el senador, “els alcaldes van i vénen”, mentre que la població desconeix què hauria de fer en cas d'un accident a les nuclears.

Tot això passava gairebé al mateix temps que el diputat i portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, era a Móra d'Ebre reunint-se amb alcaldes i candidats republicans de la Ribera d'Ebre. Ridao va anunciar que ERC impulsarà una proposició no de llei per substituir gradualment l'energia nuclear i tancar les centrals. També va dir que sol·licitaran un estudi de risc sísmic i d'inundacions per a les nuclears.

LES FRASES

Les centrals funcionen amb seguretat. Però si alguna no supera les proves, serà tancada
Alfredo Pérez Rubalcaba
Vicepresident Primer del govern espanyol i ministre d'Interior

Millorar la informació a les àrees amb centrals

G.M.

La presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, i el president de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) van signar ahir un conveni de col·laboració per reforçar les polítiques de comunicació. Aquesta era una de les demandes més insistents dels municipis amb nuclears, sobretot després de la fuita de partícules radioactives a la central d'Ascó, produïda al novembre del 2007 però notificada a l'abril del 2008. En concret, amb el conveni es comprometen a fomentar les activitats dirigides als diversos sectors de les zones nuclears, amb l'objectiu de millorar la comunicació als habitants. És el cas dels comitès d'informació en què participen els alcaldes de les zones nuclears i els sectors socioeconòmics dels municipis.D'altra banda, el 18 d'abril, els alcaldes de la zona d'Ascó van ser informats per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) dels treballs de recàrrega del grup I, de la pròxima realització de la prova de resistència, i de les mesures preses després de l'accident de Fukushima.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.