Medi ambient

medi ambient

Coincideixen a fer pagar els serveis forestals

Analitzen el paper del sector en una jornada a Santa Coloma de Farners

L'Escola Forestal Casa Xifra de Santa Coloma de Farners va ser la seu, ahir, d'una jornada tècnica per debatre el futur dels boscos catalans i com s'ha de contribuir al seu desenvolupament. Entre les conclusions en què van coincidir els ponents, hi ha la necessitat que es paguin els serveis ambientals que ofereixen les masses forestals, per fomentar-ne una millor gestió adaptada al clima mediterrani.

El catedràtic d'Ecologia de la UAB Jaume Terrades va defensar: “Els boscos s'han de considerar infraestructures bàsiques i imprescindibles de país, i cal un compromís social a favor d'aquests sistemes”. Per Terrades, el canvi climàtic obligarà a fer un canvi en la gestió, amb aclarides i boscos més irregulars, per evitar els grans incendis. Com a exemple, va posar el cas dels Estats Units, on hi ha empreses elèctriques o d'aigua que paguen per l'ús que fan del bosc i ajuden a mantenir-lo. El doctor Josep Gordi, de la UdG, va explicar que el bosc ha evolucionat cap a una funció ambiental i social, que cada cop augmenta més: “Les administracions no planifiquen en aquest sentit, i el sector forestal en queda exclòs”. Considera que s'hi implicaria més si n'obtingués una compensació.

El doctor de la UAB Martí Boada va insistir que la societat urbana actual ha criminalitzat l'activitat primària i que el bosc ha patit els efectes d'una corrent massa conservacionista, i va recordar que en països de l'Amèrica Llatina es cobra pels serveis ambientals.

Finalment, el biòleg Deli Saavedra va defensar el valor del bosc com a reservori de biodiversitat, i com la seva evolució i creixement en l'últim segle han influït en el desenvolupament de moltes espècies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.