Medi ambient

CERDANYOLA DEL VALLÈS

A l'argilera d'Almar s'ha extret sis cops més terra de la permesa

DENÚNCIA L'EMD de Bellaterra diu que el projecte de restauració inicial només autoritzava extreure 500.000 m³ d'argiles i que ara se n'han tret 3 milions IL·LEGALS Vol que la Generalitat aturi els treballs il·legals de l'abocador

El president de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, Ramon Andreu, i la vocal Tensi Torrecilla van denunciar ahir que els treballs de construcció d'un abocador que l'empresa Puigfel està fent a l'argilera d'Almar són il·legals perquè no tenen cap autorització i perquè s'han incomplert els paràmetres fixats en el projecte de restauració elaborat el desembre del 1988. Andreu va explicar que en aquest document només s'autoritza una excavació d'un terreny de 33.365 m² amb una alçada d'uns 15 metres, que suposa una extracció de 500.475 m³ d'argiles. Però la realitat és ben diferent, ja que Andreu assegura que ara el forat té una profunditat de 60 metres i l'extracció de terres ha arribat als 3 milions de metres cúbics. Andreu remarca que s'ha passat “d'una autorització per a una activitat d'extracció minera a la construcció d'un abocador”, i afegeix que “probablement és el moviment il·legal de terres més gran que s'ha fet mai a Catalunya”.

Tres mesos després que l'EMD de Bellaterra fes saber a l'Ajuntament de Cerdanyola i a la Generalitat l'oposició al futur abocador, Ramon Andreu demana a les dues administracions que no només obrin un expedient informatiu sobre aquests treballs, sinó que “dictin alguna mesura cautelar que eviti la construcció d'un abocador”. El president de l'EMD de Bellaterra demana accions contundents contra l'empresa Puigfel perquè després de consultar tota la documentació relativa a aquest projecte –tant a la Generalitat com a l'Ajuntament– no s'ha trobat cap document que autoritzi la realització d'aquests treballs. Andreu puntualitza que fins i tot hi ha informes desfavorables de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cerdanyola a la construcció de l'abocador en el paratge de Can Fatjó dels Aurons.

Denúncies

El projecte de construcció d'aquest abocador ha generat denúncies de la Plataforma contra l'Abocador de Can Fatjó i també d'una particular. Aquest és el cas d'una veïna de Bellaterra que a primers d'any va denunciar els moviments de terres que des de feia temps s'estaven fent a l'argilera d'Almar. L'EMD de Bellaterra va trametre una còpia d'aquesta denúncia a la Generalitat i a l'Ajuntament de Cerdanyola per tal que iniciessin les actuacions administratives necessàries.

La constatació que a l'argilera d'Almar s'hi vol fer un abocador es va tenir el novembre de l'any passat, quan aquest diari va publicar que ICV proposava dur-hi residus d'ecoparc a canvi d'un cànon de 9 milions d'euros.

La sol·licitud es va presentar el 22 de febrer

C.A.F.

Tot i que l'EMD de Bellaterra desconeix en quin any van començar els moviments de terres per convertir l'argilera d'Almar en un abocador, no va ser fins al 22 de febrer d'aquest any que l'empresa Puigfel va sol·licitar a la Generalitat la instal·lació d'un abocador per a residus d'ecoparc. Actualment la Generalitat està verificant la documentació aportada per Puigfel. Segons Ramon Andreu, l'empresa ha presentat “documentació incompleta” i per aquest motiu ha sol·licitat a l'executiu català una pròrroga del termini per aportar tota la documentació fins al 8 de juliol. Paral·lelament, la Generalitat estudia si en els treballs duts a terme Puigfel ha incorregut en algun incompliment, i, si fos així, determinar-ne el grau per requerir-li, si escau, la restauració de l'argilera o incoar un expedient sancionador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.