Un estudi conclou que una mitjana del 75% del cabal del Ter s'ha transvasat a Barcelona des del 1996

La Plataforma del Ter torna a reclamar a la Generalitat el compliment de la llei

La Plataforma pel Ter, presidida per Francesc Camps i que inclou més de 58 institucions i entitats de la conca del Ter, va anunciar que buscarà la complicitat de les administracions locals del territori, de les entitats i dels partits polítics per tal de solucionar el que considera «un dels problemes més greus»: el transvasament a l'àrea de Barcelona d'una mitjana del 75% del cabal del riu en un període de deu anys, comprès entre el 1996 i el 2007, segons l'estudi. En aquests moments, segons la plataforma, tampoc s'estan complint els requisits mínims que preveu la llei del Ter de 1959: 3m³/s cabal circulant per Girona; 1m³/s d'abastament a Girona i la Costa Brava, i una dotació per a regadius de 150 hm³/any. L'estudi posa de manifest també les «molt fortes» alteracions hidrològiques del cabal del riu, i les seves conseqüències en relació amb l'ecosistema fluvial, els aqüífers, la qualitat morfològica o la qualitat de l'aigua.

Francesc Camps va denunciar que en els últims mesos no hi ha hagut cap pronunciament de l'ACA, després que en ple episodi de sequera va voler crear una comissió tècnica juntament amb el Consorci Alba Ter. «Fa nou mesos i no s'ha convocat cap reunió, això vol dir que només hi ha paraules, però no fets», va afegir Camps.

Davant de l'incompliment de la llei, el 15 d'abril de l'any passat, la plataforma va presentar un escrit de reclamació a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) exigint l'immediat compliment de la llei de l'any 1959, reclamació que, segons l'entitat, va ser rebutjada pocs dies després. El 31 de juliol del 2008, va presentar un recurs al jutjat, el qual va formalitzar el dia 15 passat.

La plataforma manté que l'argument de la sequera «només va ser una excusa per continuar incomplint una llei que poques vegades ha estat respectada».

D'altra banda, i mentre no entri en vigor la nova llei del Ter, la Plataforma ha elaborat un manifest en què reclama actuacions de la Generalitat, un compromís que propiciï la recuperació dels cabals del Ter aigües avall dels embassaments i que doni una atenció preferent a les necessitats de cabals per als usos de la conca, tal com determina la llei 15/1959.

EL MANIFEST

Compliment de la llei 15/1959 pel que fa a les demandes del Baix Ter, en especial els cabals necessaris per al rec agrícola i manteniment de les funcions ecològiques dels recs històrics.
Compliment del pla sectorial de cabals de manteniment de les conques internes de Catalunya en tots els punts d'aforament.
Disminució dels volums d'aigua del Ter transvasada a Barcelona equivalent a l'aportació de noves fonts de subministrament, com ara dessalinitzadores.
Limitació progressiva en sis anys (2009-2015) dels cabals màxims transvasables, que parteixi d'una derivació màxima de fins a un 50% de les aportacions mitjanes de la conca el 2009.
Atorgament de les concessions d'aigua als regadius, establertes en la llei 15/1959
Establiment de compensacions econòmiques pels danys causats al Baix Ter (mediambientals, relatius a les activitats socioeconòmiques) pels incompliments de la llei 15/1959 durant el període 2004-2008. A partir del 2009, establiment de compensacions econòmiques pels cabals transvasats. Els beneficiaris d'aquesta compensació haurien de ser els ajuntaments i els sectors econòmics afectats pel transvasament. La compensació s'hauria d'invertir a corregir els esmentats impactes negatius (modernització de regadius, recuperacions dels aqüífers...).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.