Medi ambient

medi ambient

La construcció ha desfigurat el perfil litoral tarragoní

Un informe revela que la proliferació d'habitatges dels anys 60 i 70 en són la causa principal, juntament amb infraestructures deficitàries en la canalització d'aigües

La febre constructora dels anys seixanta i setanta va tenir efectes devastadors sobre el litoral de les comarques tarragonines, i en concret a la Costa Daurada. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprèn d'un estudi elaborat per la Fundació Mar, en el qual es denuncia la degradació i el deteriorament de la costa catalana i balear a causa de la construcció i de l'excés d'usuaris. El treball, realitzat en el marc del projecte SILMAR, exposa que “el medi marí es veu perjudicat per la construcció dels anys 60 i 70 que va desfigurar el perfil litoral”. L'informe també assenyala com a “culpables” del deteriorament les infraestructures que “tenen encara avui dia un funcionament deficitari en la canalització d'aigües residuals i del clavegueram”.

La indústria petroquímica i les nuclears, d'esquitllentes, també apareixen en l'estudi, que indica que la contaminació dels residus, en el cas de les químiques, i la refrigeració de les aigües, en referència a les nuclears, també han contribuït a la desfiguració de la costa tarragonina. La fundació Mar també afirma que “la navegació en general aporta estrès a la costa”. D'acord amb això, el treball conclou que “els pocs espais naturals atractius de la demarcació són molt buscats i es malmeten per la sobrefreqüentació d'usuaris”.

Els efectes a Girona i a Barcelona

Pel que fa al litoral gironí i barceloní, l'estudi també exposa les seves tesis. En el cas de la primera, la causa principal és el fondeig massiu de les barques en zones ecològicament sensibles així com la instal·lació de camps de boies mal gestionats, que generen sobrefreqüentació humana, pesca massiva i contaminació. Com a Tarragona, a Barcelona, la demarcació que més població concentra, els factors més perjudicials també estan relacionats amb la construcció. A més, també s'assenyala la contaminació derivada del mal funcionament d'una gran ciutat costanera, però també casos més específics com la pesca professional de la petxina a Mataró o la invasió d'algues foranes en punts de la costa sud. A llarg termini, el projecte SILMAR s'estendrà a tot el litoral espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.