Medi ambient

Terres de l'Ebre

La PDE vol els diners del Xerta-Sénia a salut i educació

La Plataforma en Defensa de l'Ebre s'alia amb les juntes de personal d'Ensenyament i de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa per reclamar que s'ature el polèmic regadiu

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) s'ha aliat amb les juntes de personal d'Ensenyament i de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa per reclamar que els diners pressupostats aquest 2011 per al projecte de regadiu Xerta-Sénia es destinen a salut i educació.

La Generalitat preveu invertir aquest any 5,7 milions d'euros en l'execució del Xerta-Sénia, cosa que representa una quarta part del pressupost global (21,5 milions d'euros) que la Generalitat destina a la comarca del Baix Ebre i un 10% dels 56,2 milions d'euros que preveu invertir en el conjunt de les Terres de l'Ebre aquest 2011.

“Mentre estan reduint els serveis bàsics a la població, retallant en sanitat i en educació, estan finançant el transvasament de l'Ebre”, va denunciar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, per qui les prioritats que marquen els pressupostos d'enguany del govern català “estan mal marcades”. “S'està penalitzant la població i afavorint uns interessos econòmics que no acabem de saber quins són”, va afirmar Tomàs, que va assenyalar que “amb aquest pressupost queda clar que la prioritat no som la gent de les Terres de l'Ebre sinó els compromisos i acords tàcits perquè l'aigua de l'Ebre arribe a València a través del Xerta-Sénia i a Barcelona a través del Segarra-Garrigues el 2014”. Per a aquest altre projecte hi ha una consignació de 151 milions d'euros més.

“Trobem escandalós que inversions que es fan a les Terres de l'Ebre estiguen destinades no a beneficiar-nos sinó a espoliar-nos”, hi afegia per la seua banda la presidenta de la junta de personal de l'hospital Verge de la Cinta, María José Codoñer. “Ens hem indignat quan ens han dit que hi ha diners per a certs projectes i en canvi no per construir escoles o instituts”, assenyalava per la seua banda el president de la junta de personal docent de les Terres de l'Ebre, José Carlos Poves.

Davant d'aquesta situació, els tres col·lectius han fet un primer toc d'atenció al govern català i li demanen que reorienti el pressupost i ature el projecte de regadiu Xerta-Sénia, “un canal que no vol ningú”, va assenyalar el també portaveu de la PDE Joan Antoni Panisello. Si bé la PDE és conscient que jurídicament és complicat aturar aquest regadiu, considerat obra d'interès general en l'annex 2 del Plan Hidrológico Nacional, creu que es podria reconvertir en un regadiu més ajustat a les necessitats del territori. La idea és crear un grup social i territorial de pressió per aconseguir-ho.

LA FRASE

Trobem escandalós que inversions que es fan a les Terres de l'Ebre siguen per espoliar-nos
María José Codoñer
junta de personal de l'Hospital verge de la cinta

La PDE insisteix en l'auditoria

Després d'haver analitzat el pressupost d'enguany, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) continua demanant una auditoria sobre el canal de regadiu Xerta-Sénia amb l'objectiu que es clarifique quines empreses es beneficien d'aquesta obra, quants treballadors tenen i quants són de les Terres de l'Ebre. Aquesta auditoria també hauria d'establir quins beneficis representarà aquesta obra per a les Terres de l'Ebre i qui controlarà aquests beneficis. Cal recordar que es tracta d'un projecte de regadiu qüestionat pel mateix sindicat agrícola Unió de Pagesos.

La propera mobilització de la PDE serà dissabte a Tortosa, quan es repintarà el mural del riu, i diumenge tindrà lloc l'onzena piraguada popular en defensa del riu Ebre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.