Medi ambient

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Es fa oficial que l'abocador de Puigfel és incompatible a tres dies que expiri el termini

Si l'Ajuntament no ho hagués fet, la Generalitat podria haver atorgat l'autorització ambiental

Amb la llei a la mà, ara s'ha d'arxivar el projecte

La pressió de les plataformes contra els abocadors, la dels partits polítics de l'oposició i la del govern de Bellaterra van aconseguir que l'Ajuntament de Cerdanyola lliurés dimarts a la Generalitat l'informe que diu que l'abocador que vol fer l'empresa Puigfel a l'argilera Almar és incompatible amb el planejament urbanístic de la zona. Segons van explicar dimarts al vespre els integrants de la plataforma contra l'abocador de Can Fatjó dels Aurons, l'informe estava fet des del 24 de març i el termini legal per presentar aquest document acabava demà. La portaveu del col·lectiu, Tatiana Fernández, assegurava que en cas de no haver-se fet la comunicació oficial –tant a Puigfel com a la Generalitat–, el govern català podia haver atorgat l'autorització ambiental, un fet que hagués legalitzat les obres d'adequació del clot d'Almar per dur-hi residus d'ecoparc.

El president de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, Ramon Andreu, diu que amb la llei a la mà, el següent pas és que la Generalitat arxivi el projecte de l'abocador i imposi a Puigfel les sancions oportunes per haver extret, sense permisos, 3 milions de tones de terres –sis vegades més del permès.

Després d'aquesta “primera victòria”, l'oposició contra l'abocador –a tocar de Bellaterra i Sant Cugat– és conscient que “la guerra no està guanyada” i treballarà perquè la Generalitat desactivi de manera definitiva aquesta infraestructura.

Òscar Pérez, del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), diu que “la via més efectiva” per aturar definitivament l'abocador “és el compromís explícit de l'Ajuntament que no modificarà el planejament urbanístic” de Can Fatjó dels Aurons.

LA XIFRA

3
milions de tones
és la capacitat que té l'abocador que s'està fent al paratge de Can Fatjó dels Aurons.

L'abocador anirà a debat al Parlament

C.A.F.

La Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament debatrà el 13 de juliol la proposta de resolució que el PP va presentar i on s'insta el govern de la Generalitat “a rebutjar l'abocament de qualsevol tipus de residu” de l'argilera Almar. ERC ha presentat una esmena on demana “complir, de manera immediata, el projecte de restauració” de l'argilera amb terres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.