SANTIAGO VILANOVA

PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ UNA SOLA TERRA

«Els especuladors de la construcció han entrat en el sector energètic»

Treballa el tema ambiental en els fronts de l'empresa, com a consultor ambiental, en l'associatiu, dins de l'Associació Una Sola Terra, i en la política, amb Els Verd Alternativa Verda
Veu la situació de crisi global com una oportunitat per portar a la pràctica algunes de les polítiques sostenibles i mediambientals que reclamaven des de l'ecologisme els anys 70 i 80?
–«Cal una voluntat política, que les entitats financeres s'ho creguin i que els sectors de la construcció caminin cap a la bioconstrucció.»
–Els guanys que ha tingut la construcció no han anat en part cap al sector energètic?
–«El sector de la construcció, que s'ha de reconvertir en la bioconstrucció, no ha invertit en recerca i desenvolupament ni l'1% dels guanys. Han entrat 164.000 milions d'euros des del sector de la construcció al sector energètic. El drama és que aquesta gent no ha entrat en el camp energètic per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Han entrar per blanquejar els seus guanys de la construcció. Quan veig que els constructors que han provocat aquesta crisi estan en el sector energètic, em començo a preocupar.»
–Però no és bo que inverteixin en energies renovables?
–«El sector especulatiu de la construcció està entrant en el sector energètic, per centralitzar encara més el procés de les energies renovables, i això és un perill. De cara al poble, l'efecte d'aquest model energètic continua sent enormement capitalista i centralitzador. Tot i que defensem les energies renovables, la nostra proposta és, a part que s'hagin de crear empreses solars públiques, que en els projectes que es facin hi hagi participació amb accions populars dels ajuntaments i els afectats.»
–I a Catalunya?
–«Catalunya hauria pogut liderar a l'Estat espanyol la revolució econòmica mediambiental, i l'hem perduda. Fa trenta anys s'hauria d'haver iniciat aquest procés, i el president Pujol no va estar per la feina. Podent liderar aquest sector perquè tenim energia eòlica, tenim energia solar, tenim energia geotèrmica, ens ho hem deixat perdre. A la llarga acabarem depenent de multinacionals i empreses que no són catalanes. A Catalunya no hi ha un lideratge del tema energètic. Ara es volen tornar a recuperar les mines d'urani, per allargar la vida de les nuclears fins a seixanta anys, amb el risc que això suposa.»
–Pujol no va fer cap aposta per les energies alternatives?
–«Pujol es mofava de les energies renovables; si li preguntaves pel tema deia que la solució era l'energia nuclear. Pere Durant Farell li havia venut molt bé la política nuclear, i la prova és que ara CiU amb el programa europeu ha tornar a obrir la caixa de Pandora del tema nuclear. És preocupant.»
–Amb la crisi econòmica i energètica global, no és lògic que es torni a apostar per l'energia nuclear?
–«La crisi del sistema dóna possibilitats enormes per fer un canvi en el sistema, amb idees que nosaltres hem defensat tota la vida. Totes les idees ecologistes poden ser ara el motor de l'economia, però hi ha resistències.»
–Resistències que abonen les tesis nuclears?
–«Per crear l'estructura d'una central nuclear es triguen vint anys, i tenim una tecnologia obsoleta de trenta anys, que ens genera uns problemes enormes pel que fa a la dependència de l'urani, controlat per determinats països. I el tema de l'aigua? A França, el 40% de l'aigua que es consumeix se la mengen les centrals nuclears. Amb una crisi energètica de l'aigua, les nuclears són una solució obsoleta. És un error. Si CiU guanya les eleccions a Catalunya i opta per l'energia nuclear, hi haurà una mobilització molt important.»
–La solució és l'energia eòlica?
–«A Catalunya vam ser els primers a donar suport a cooperatives que han triomfat, com ara Ecotècnia, que havia de ser una gran empresa eòlica catalana. Cal preguntar-se per què va acabar a les mans de Mondragón i ara d'Alstron, que indirectament té negocis nuclears. Per què no se li va donar suports tot i ser una empresa autènticament catalana? Ens ho vam deixar perdre en l'època de Pujol.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.