Medi ambient

acció en defensa de l'ebre i dels rius europeus

“D'aquí a dos anys es decidirà el futur de l'Ebre”

El portaveu de la PDE alerta de la importància del moment actual

Baixada amb 300 piragüistes

Unes tres-centes persones van participar en l'onzena edició de la festa de la piraguada popular convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Com cada any, els caiacs van recórrer el tram que va de Xerta fins a Tortosa. Es tracta d'una activitat lúdica i reivindicativa, emmarcada en el dia de celebració del Big Jump en defensa dels rius europeus, una oportunitat per gaudir del riu i posar atenció al seu estat i les problemàtiques que l'amenacen.

Al llarg de les onze edicions de piraguada, les reivindicacions han anat evolucionant en funció dels problemes de cada moment. També han canviat els participants, exceptuant un petit grup de gent que sempre hi ha estat fidel. Però es manté l'alta participació, que enguany fins i tot supera lleugerament la de l'any passat. D'altra banda, la PDE va anunciar que s'aturaran les accions fins al setembre, quan caldrà intensificar la lluita antitransvasista, perquè “en els pròxims anys es decidirà el futur del riu”.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha insistit a denunciar el transvasament a València que la PDE critica que es fa de manera encoberta amb el canal de regadiu Xerta-Sènia. “El transvasament de l'Ebre s'està fent. El fet que hi hagi un govern a l'Estat diferent només canviarà que sigui més honest i que ho digui. Els governs actuals camuflen els transvasaments cap a València i Barcelona amb falsos regadius”, va explicar. La PDE argumenta que una prova és “que no es marca el cabal mediambiental que necessita el riu”. Per Manolo Tomàs, els dos pròxims anys “seran clau per a les Terres de l'Ebre i el riu”, i ha fet una crida a intensificar la lluita, “hi hagi el govern que hi hagi”.

La piraguada es convoca des de fa set anys coincidint amb la campanya europea Big Jump. “El Big Jump pretén que la gent salti als rius. Nosaltres substituïm els salts per les piragües, on ens acabem mullant igual”, va explicar Mireia Palos, organitzadora de l'acte en les onze edicions. Els 300 piragüistes, en l'entrada a la ciutat de Tortosa –l'últim tram del trajecte–, es van trobar amb la sorpresa de ser rebuts amb la música d'un grup de grallers des d'una barcassa, i just l'endemà que voluntaris repintessin el mural antitransvasista del marge dret del riu a Tortosa.

LA FRASE

Si no aturem ara els transvasaments a Barcelona i València, haurem d'acceptar la derrota de l'Ebre
Manolo Tomàs
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.