Medi ambient

CERDANYOLA DEL VALLÈS

El Parlament rebutja l'abocador de Can Fatjó, però CiU no

A MITGES Els opositors celebren haver guanyat la votació però alerten que encara és possible que Puigfel ompli l'argilera de residus compromís Rull (CiU) aclareix que el govern no farà cap actuació per permetre l'abocador

La comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament va rebutjar ahir la construcció d'un abocador al paratge de Can Fatjó dels Aurons amb els vots dels partits de l'oposició –menys Cs, que no havia arribat a la votació–, mentre que CiU va votar en contra de la proposta de resolució presentada pel PP –i amb una esmena d'ERC– en què s'instava el govern de la Generalitat a no abocar cap mena de residu a l'argilera d'Almar i a restaurar el clot amb terres.

Tot i l'oposició dels regidors de CiU als ajuntaments de Cerdanyola i Sant Cugat, el diputat Josep Rull va defensar el sentit del vot dels nacionalistes argumentant que el govern “no pot governar a cop de propostes de resolució” basades en la “cultura del no”. Rull va assegurar que, segons li ha fet saber el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, “el govern no farà cap actuació” per permetre la ubicació de l'abocador a tocar de Bellaterra i Sant Cugat, que promou l'empresa Puigfel. Tot i això, Rull diu que “tècnicament”, l'abocador hi podria anar, però que CiU considera que hi ha “opcions millors”. El diputat nacionalista diu que la decisió final sobre l'abocador l'han de prendre “el govern de la Generalitat d'acord amb el territori” i que això passarà quan la Generalitat tingui triada l'alternativa a l' abocador.

La diputada Eva García (PP) va demanar a Rull que es “mullés” després que durant la campanya electoral de les municipals, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i el conseller Recoder “van jurar i perjurar que l'abocador no es faria”. Per García, CiU ha actuat “amb hipocresia”. Jordi Terrades (PSC) va tornar a insistir en l'elaboració d'un mapa del país amb la ubicació de les infraestructures relacionades amb els residus. Marc Sanglas (ERC) va demanar a CiU, sense èxit, que s'abstingués.

Les reaccions

Els partits i col·lectius contraris al futur abocador es van mostrar satisfets del resultat de la votació, però alerten que encara hi ha possibilitats que l'abocador sigui una realitat. El president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, va titllar d'“antidemocràtica” l'actitud de CiU perquè “el govern no pot estar per sobre del Parlament”. El portaveu del PP de Cerdanyola, Manuel Buenaño, assegura que està “inquiet” perquè la Generalitat està en contra de la proposta de resolució. El PSC de Sant Cugat va emetre un comunicat en què diu que l'opinió de CiU “canvia quan acaba la campanya electoral” i afegeix que el govern de Sant Cugat –CiU– fa d'“escolanet” del govern d'Artur Mas: “amagant accions que afecten negativament Sant Cugat, prioritzant interessos de partit i privats”. La portaveu de la plataforma contrària a l'abocador de Can Fatjó, Tatiana Fernández, diu que s'ha fet evident “que CiU no està en contra de l'abocador” i reclama al govern de la Generalitat “moure fitxa” per demostrar que l'abocador no es farà.

Conesa: “Vull un pronunciament clar i inequívoc”

C.A.F.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa (CiU), va demanar ahir al govern de la Generalitat “un pronunciament clar i inequívoc que a Can Fatjó dels Aurons, a tocar d'escoles i centres universitaris, no acollirà en el futur un abocador”. Conesa diu que com a alcaldessa entén els arguments de CiU ja que “efectivament, no es pot governar a cop de moció”, però reconeix que li hauria agradat més que CiU “hagués secundat la proposta de resolució i, per tant, hagués entès quines són les raons del territori per oposar-s'hi”. Conesa considera que la proposta de resolució aprovada ahir al Parlament “valida la posició de l'Ajuntament de Sant Cugat”. En el moment de tancar l'edició, l'Ajuntament de Cerdanyola no s'havia pronunciat sobre l'aprovació de la proposta de resolució al Parlament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.