Medi ambient

Badalona

Una nova barca netejarà els residus flotants de les platges

Reacció

És una de les mesures que el govern de García Albiol pren d'urgència per reduir l'augment de sòlids detectat al litoral

Mitja dotzena d'empleats per l'IMPO també es dedicaran a recollir la brutícia que hi hagi a la vora del mar

Els banyistes de Badalona que aquestes últimes setmanes s'han queixat dels plàstics i altres residus sòlids que s'han trobat al mar mentre nedaven haurien de no patir més per aquest problema a partir de la setmana que ve. I és que després de reconèixer l'existència del problema, el nou executiu municipal badaloní ha pres una decisió d'urgència per tal de garantir que a totes les platges de la ciutat no hi hagi cap altra cosa que aigua neta. Així, i segons van explicar l'alcalde, Xavier García Albiol (PP), i la regidora de Medi Ambient, Sònia Egea (PP), d'aquí a pocs dies entrarà en funcionament una segona barca que s'encarregarà de recollir els sòlids flotants que tanta guitza han fet aquests dies als banyistes. El seu funcionament s'afegirà al servei que cada any presta una barca similar de propietat municipal. Sobretot, però, el nou servei servirà per substituir el que prestava l'embarcació de l'Agència Catalana d'Aigua (ACA), suprimida enguany a causa de les retallades de la Generalitat. “A ningú li agrada trobar-se residus mentre es banya i jo mateix ho pateixo”, va afirmar l'alcalde badaloní abans d'indicar que la nova embarcació es llogarà pel mes i mig que queda de temporada de bany, amb un cost aproximat de 24.000 euros que s'intentarà aconseguir “reajustant altres partides pressupostàries”.

García Albiol va garantir que, tot i que s'han trobat sòlids surant, la qualitat de l'aigua és “bona”. Segons va explicar, aquesta casuística depèn únicament i exclusivament dels corrents de l'aigua, i no pas de l'estat dels sobreeixidors; de fet, l'Ajuntament hi està fent les tasques de manteniment habituals, i s'ha descartat que aquests estiguin plens de deixalles sòlides. Amb tot, el xàfec que va caure dimarts a la nit va obligar, durant tot el dia d'ahir, a prohibir el bany, amb bandera vermella a totes les platges de la ciutat per la mala qualitat de l'aigua.

De la muntanya al mar

A banda del lloguer d'aquesta embarcació per recollir els residus flotants a l'aigua, el nou executiu badaloní també vol que aquesta tasca es faci manualment els dies i a les zones en què es detecti més brutícia. Per això, sis dels dotze membres de la brigada municipal contractats per l'IMPO per desbrossar la Serralada de Marina passaran a netejar els sòlids que quedin més a prop de la zona on trenquen les onades. Pel que fa a l'estat de la sorra, García Albiol va dir que és “molt correcte”, excepte a la zona del Pont del Petroli, ja que es tracta d'“una zona en obres oberta provisionalment al bany”. Allà, segons va dir, s'hi instal·larà aviat un lavabo.

Les preguntes de CiU i la resposta del PP

J.G.N.

El grup municipal de CiU va trigar pocs dies a preguntar al nou govern popular el perquè de la brutícia detectada a l'aigua per molts banyistes. Per escrit, la regidora de Medi Ambient en l'anterior mandat, Mercè Rius (CiU), va trametre una bateria de preguntes als nous responsables d'aquesta àrea per interessar-se per si hi havia hagut algun problema al clavegueram o per si estava funcionant, i amb quina periodicitat, l'embarcació de recollida de sòlids. “Em fa gràcia que rebi aquestes preguntes, les respostes de les quals ja saben perquè, fins fa ben poc, ells manaven en aquesta àrea”, va respondre Egea. Finalment, l'alcalde va lamentar que l'anterior executiu municipal no hagués previst la contractació d'alguna altra embarcació abans, “sabent com sabien que la Generalitat eliminaria la seva”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.