Medi ambient

Medi ambient

Deu anys observant monos a Riudellots

Per l'octubre vinent està previst fer una trobada de socis i padrins dels primats de Riudellots de la Selva; en total són 850

El centre de la Fundació Mona és un punt d'observació més que no pas un zoològic o un espai per badar veient els monos

A Riudellots de la Selva hi ha el millor observatori de primats de tot Europa

No fa gaires anys que encara es podien entrar a l'Estat espanyol animals extrets del seu hàbitat natural. Així van entrar al país espècies dels primats, bàsicament ximpanzés i macacos. Animals molt propers al que som ara, i que si s'observen s'hi endevinen similituds tant de comportament com psicològiques.

Ara fa deu anys que la iniciativa d'una veterinària, Olga Feliu, va fer que a Riudellots de la Selva hi hagués i hi hagi l'observatori d'aquests animals millor i més complert d'Europa. Lluny d'un zoològic, es tracta d'observar-los, aprendre del que fan, de com es mouen i de com se'ns assemblen. Primatòlegs de tot el món hi han passat per observar-los. D'Austràlia a l'Africa o des de qualsevol racó d'Europa.

El proper mes d'octubre ho celebraran de manera grossa. Hi estan convidats els 850 socis o persones que han apadrinat algun dels primats que hi ha a la Fundació Mona.

Cadascun dels primats té el seu nom i es mou amb una llibertat total. No són, però, fàcils de tractar. Són animals que han estat trets del seu hàbitat de petits i que només coneixen el tracte amb persones. És per això que ni tan sols es plantegen, des de la fundació, retornar-los al seu hàbitat natural, normalment la selva. Sí, però, que des del centre de Riudellots se'n poden estudiar els comportaments, i fins i tot la psicologia.

Olga Feliu està convençuda que fins i tot poden arribar a discernir entre el bé i el mal. M'explica diversos exemples de penediments, de vergonya i fins i tot de l'egocentrisme que desenvolupen aquests animals.

Tot i així, a la zona on conviuen tretze ximpanzés i quatre macacos de Gibraltar, la gent de la fundació no hi entra, i les mesures de seguretat són clares i infranquejables.

Tots els animals provenen dels decomissaments que s'han fet als ports i fronteres, d'animals que han estat capturats perquè actuaven en circs o espectacles de carrer, o com a animals de companyia. A Riudellots se'ls queden i els acullen. Segons explica l'Olga, són animals que han patit forts traumatismes. Valgui com a exemple d'aquesta circumstància l'actitud de molts nadius de l'Àfrica que maten els pares per menjar-los i guarden les criatures per vendre-les als estrangers. Aquests són els animals que normalment arriben a Europa. Un contacte amb el govern de l'Estat permet que siguin acollits a Riudellots de la Selva.

Tot i que l'Olga insisteix que la fundació no és cap espectacle, cap zoològic o espai de fira, l'espai, amb visita prèviament concertada, és obert a tothom qui vulgui i estigui disposat a aprendre dels primats.

De fet, les observacions que s'hi han dut a terme han dit clar que són animals bàsicament socials, tal com ho som nosaltres, i que fins i tot tenen perfectament establerts valors com el de la família o el lideratge.

Gent de tot el món s'hi desplaça per estudiar-los a fons en totes les seves facetes, i molts seran a la festa dels deu anys d'aniversari l'octubre vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.